Colombias revolutionära väpnade styrkor, Farc, samlas i sitt läger nära Puerto Asis i Colombia. Arkivbild.
Colombias revolutionära väpnade styrkor, Farc, samlas i sitt läger nära Puerto Asis i Colombia. Arkivbild.

Farc-rebeller lanserar politiskt parti

Colombias marxistiska gerilla Farc återföds inom kort som ett politiskt parti, efter fjolårets historiska fredsuppgörelses som satte punkt för en femtioårig konflikt.

ANNONS
|

- Vi kommer att lansera partiet offentligt den första september, säger Farcledaren Carlos Antonio Lozada.

Uttalandet kommer en månad efter att gerillan lagt ned sina vapen, i enlighet med det fredsavtal som slöts med den colombianska regeringen 2016.

Partiets namn och politiska program kommer att beslutas på en kongress i slutet av augusti. Den före detta rebellen Erika Montero säger att partiet kommer att vara "antipatriarkalt" och "antiimperialistiskt" och bland annat fokusera på jämställdhet och landsbygdsfrågor. En möjlighet som diskuteras är att gruppen behåller namnet Farc (Colombias revolutionära väpnade styrkor) men låter akronymen stå för andra ord.

ANNONS

I ett första steg tilldelas den nya rörelsen fem mandat i respektive kammare i parlamentet – platser som kan utökas nästa år då colombianerna går till valurnorna.

Farcs omvandling från väpnad grupp till politiskt parti innebär att den femtioåriga konflikten, som skördat minst 260000 liv, i princip är slut. Den mindre gerillagruppen Nationella befrielsearmén (ELN) har ännu inte låtit sig avväpnas men har inlett fredssamtal med regeringen.

TT-AFP

ANNONS