Sjöräddningssällskapet söker efter försvunna Kim Wall i Öresund.
Sjöräddningssällskapet söker efter försvunna Kim Wall i Öresund.

Flera båtägare såg Kim Wall: Såg glad ut

Hundratals tips om ubåtsfallet och den svenska journalisten Kim Walls försvinnande har nått Köpenhamnspolisen. Johan Rasmussen mötte ubåten och kan ha varit en av de sista som såg henne i livet.

ANNONS
|

23-årige Rasmussen var ute med vänner och befann sig vid Middelgrundens fästning i Öresund när han såg ubåten. Peter Madsen och Kim Wall stod i tornet. Klockan var då runt åtta på torsdagskvällen.

- De stod sida vid sida med ansiktena mot oss. De vinkade, såg glada ut och hejade och hade hissat Dannebrogen, säger Johan Rasmussen till Berlingske-Tidende.

ANNONS

Ytterligare en person som såg Madsen och Wall var Rasmus Eilars, som var ute med sin son och seglade upp bakom ubåten. Han började prata med Madsen och säger också han att Kim Wall såg glad ut, även om hon inte deltog i samtalet.

- Jag kände inte på något sätt att hon skulle varit hotad. Jag funderade efteråt varför hon var tyst, kanske kände hon sig inte bekväm med danska språket, säger han till Kvällsposten.

Han säger att Kim Wall ändå gav dem ett vänligt bemötande.

- Hon tog en bild av oss, hon var trevlig och sympatisk och verkade väldigt snäll. Om hon skulle ha velat lämna ubåten så kunde vi enkelt ha tagit henne med oss, men min känsla var att hon vid den stunden var bekväm, säger Rasmus Eilars till tidningen.

ANNONS

Gjort "intressant fynd"

Den danska polisen har mottagit hundratals tips och sökningarna efter Kim Wall omfattar även svenskt vatten.

- Om man ser sådant som normalt kanske uppfattas som skräp i vattnet, så titta efter en extra gång. Det kan vara saker som härrör från den här händelsen och kan hjälpa utredningen framåt, säger Mattias Sigfridsson, som är den svenska polisens kontaktperson i ärendet.

Strömmarna i vattnet uppges ha gått mot Sverige under torsdagen och fredagen och svensk polis är beredd att bistå med sökande.

Under tisdagskvällen gjordes också något som beskrivs som ett "intressant fynd" i sökandet. Fyndet gjordes utanför Köpenhamn.

- Jag kan tyvärr inte gå in på vad men det är något vi bedömde som intressant som vi lämnat till danska polisen. Vi hoppas att de också finner det intressant, sen får vi ta det därifrån, vi kan inte göra mer nu, säger Fredrik Winblad, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn, till Kvällsposten.

ANNONS

Sjöräddningen söker

Saltholm och Pepparholm intill Öresundsbron samt halva Lundåkrabukten – mellan Landskrona och Barsebäckshamn – var sökområdet för den svenska sjöräddningens insatser i går, och i dag fortsätter letandet i Lundåkrabukten tillsammans med dansk sjöräddning.

Just nu är det bara ett fåtal poliser som arbetar med utredningen på svensk sida.

- Vi hjälper till med det som dansk polis begär, säger Mattias Sigfridsson.

Polisen vill gärna komma i kontakt med personer som varit ombord på ubåten tidigare.

- Vi vet att andra personer har varit ombord, men om det är svenska medborgare vet vi inte, säger Sigfridsson.

Köpenhamnspolisen har avslutat den tekniska undersökningen av ubåten, men vill inte delge några detaljer. Hittills har dansk polis blivit kontaktad av ungefär 300 personer med anledning av fallet. Många tips har kommit in under det senaste dygnet. Polisen har tagit emot flera bilder och videoklipp på ubåten, i samband med att den seglade ut i Öresund på torsdagskvällen.

ANNONS

Senaste bilden

Ett fotografi som togs vid klockan 20.30 i torsdags kväll är den senaste bilden på ubåten som kommit till polisen från vittnen.

Vid klockan 10.30 i fredags sågs ubåten i Kögebukten utanför Själland.

"Därför vill vi fortfarande prata med eventuella vittnen som har upplysningar om ubåtens färd och dyk mellan klockan 20.30 och midnatt, och sedan från midnatt till klockan 10.30 i fredags", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Journalisten Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt i torsdags kväll och har varit försvunnen sedan dess. Hon var ombord för ett reportage om Peter Madsen – samma person som nu sitter häktad som misstänkt för att ha vållat hennes död.

TT
ANNONS