Flera skadade efter skjutning på skola i Frankrike

ANNONS
|

Larmet om skjutningen nådde polisen vid 13-tiden på torsdagen.

När det gäller antalet skadade vid skolskjutningen har uppgifterna varierat under dagen.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att de fått det bekräftat att tre personer drabbats av skottskador och att ytterligare fem personer skadats i samband med händelsen.

– De tre personerna som skottskadades har tagits till sjukhus, medan de andra fem tas om hand för skador de fick när panik uppstod i samband med skjutningen, säger en talespersonen för det franska inrikesdepartement tillAFP.

Skjutvapen och handgranater

Skolskjutningen uppges ha startat efter att en 17-årig elev beväpnad med flera vapen och handgranater öppnade eld och mot skolans rektor, enligt BFMTV.

ANNONS

17-åringen har gripits av fransk polis och ytterligare en gärningsman söks av polisen enligt brittiska Sky News som hänvisar till ett uttalande från borgmästaren i Grasse.

AFP rapporterar att poliskällor uppgett olika uppgifter gällande antalet gärningsmän.

En poliskälla har uppgett att gärningsmannen troligen agerade ensam medan en annan inledningsvis uppgav att polisen sökte ytterligare en person. Uppgifterna om att ytterligare en gärningsman söks har inte bekräftats av polisen.

Enligt ett uttalande från kommunen i Grasse timmarna efter skjutningen, som AFP hänvisar till, "Sköt två elever mot skolans rektor".

Människor uppmanas att stanna inomhus

En elev på skolan berättar att han blev vittne till hur en gärningsman öppnade eld mot rektorn. Eleven uppger för tidningen Nice-Matin att han befann sig på andra våningen av skolan när han såg genom ett fönster hur rektorn försökte lugna ner en beväpnad elev och att gärningsmannendå sköt rektorn två gånger.

Skolor håller stängt

Franska myndigheter har uppmanade invånare i Grasse att stanna inomhus och den franska regeringen skickade också ut en nationell terrorvarning till människors mobiltelefoner.

Enligt kommunen i Grasse handlar det dock inte om en terrorattack utan en händelse som rör två elever på den aktuella skolan.

Christian Estrosi, som leder regionsregeringen i området uppger enligt TT att informationen som franska myndigheter just nu har pekar på att gärningsmannen är en person som har psykiska problem. Estrosi uppger också att skjutningen inte utreds som ett terrorbrott.

ANNONS

Alla skolor i Grasse stängde sin verksamhet efter händelsen. Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve avbröt också en resa i norra delarna av landet efter attacken.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person ska ha drabbats av livshotande skador i samband med skolskjutningen.

Undantagstillstånd i Frankrike

I Frankrike råder det fortfarande undantagstillstånd efter flera terrorattacker i landet de senaste två åren.

I december beslutade den franska nationalförsamlingen att förlänga undantagstillståndet i landet fram till den 15 juli. Undantagstillståndet ger polisen utökade befogenheter att bedriva spaning och gripa personer.

Det första undantagstillståndet infördes efter de dödliga terrorattackerna i Paris i november 2015 då över 130 personer miste livet. Undantagstillståndet har därefter förlängts flera gånger.

Tidningen Le Monde rapporterar att en talesperson för det fransainrikesdepartementet uppger att det inte finns några kända terrorkopplingar bakom skolskjutningen vid skolan i Grasse.

Sky News rapporterar att en elev på skolan var måltavlan för attacken och att de tre skadade sköts när de försökte stoppa gärningsmannen.

ANNONS