Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Huthirebellernas delegation, i bakgrunden FN:s generalsekreterare António Guterres.
Jemens utrikesminister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed Abdulsalam, ledare av Huthirebellernas delegation, i bakgrunden FN:s generalsekreterare António Guterres.

FN-chef: Viktigt steg på väg mot fred i Jemen

Parterna i krigets Jemen lämnar Sverige med flera överenskommelser och ett historiskt handslag i minnet. Uppgörelsen om eldupphör i al-Hudaydah ger för första gången hopp åt hungrande civila. Men det återstår att se om de bräckliga löftena hålls.

ANNONS
|

Snöflingorna singlade ned under avslutningen av Jemensamtalen och klädde åkrarna kring Johannesbergs slott i vitt. Ännu har inga fredsfanor höjts. Men från att inte ha pratat med varandra på 2,5 år har parterna tagit flera steg mot mer djupgående samtal om att sätta punkt för konflikten.

Stämningen vid avslutningsceremonin var betydligt mer uppsluppen än vid mötets inledning i förra veckan. Båda sidornas delegater bjöd på breda leenden och småpratade avslappnat innan FN:s generalsekreterare tog till orda.

Ny samtalsrunda

- Vad ni har åstadkommit hittills är ett viktigt steg för Jemens folk, sade António Guterres.

ANNONS

Den viktigaste överenskommelsen mellan den jemenitiska regeringen och Huthirebellerna gäller ett eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah. Samtliga styrkor kommer att dras tillbaka både från hamnen och från staden.

- Det kommer att vara det första tillbakadragandet av styrkor under konflikten, konstaterade FN-sändebudet Martin Griffiths.

Säkerhetsrådet väntas inom kort utfärda en resolution om hur eldupphöret ska övervakas. Om det blir verklighet innebär det att livsviktiga förnödenheter äntligen kan föras in till en befolkning där 14 miljoner människor står på randen till svält.

FN-representanterna och Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) lyfte även fram en överenskommelse om fångutväxling samt att nedtrappning diskuterats kring den stridshärjade staden Taiz. En ny samtalsrunda planeras i slutet av januari. Där kommer man att diskutera ett ramverk för förhandlingar om den centrala frågan: en politisk lösning på konflikten.

Misstänksamhet

- Detta är i alla fall början på en process där slutresultatet kan bli fred i Jemen, sade Guterres.

ANNONS

Representanter för parterna skakade sedan hand för första gången framför smattrande kameror. På presskonferenser efteråt uttryckte de dock tydlig misstänksamhet om den andra sidans avsikter.

- Vi ser fram emot att det internationella samfundet ska pressa huthierna att följa sina löften, även om vi inte litar på dem, sade Jemens utrikesminister Khaled al-Yamani.

Rebellerna, å sin sida, anklagade motparten för att vägra prata om en politisk lösning och eldupphör i hela landet.

De båda sidorna har inte undertecknat något fysiskt avtal och en rad viktiga frågor återstår att lösa. Mer förhandlingar krävs för att nå ett öppnande av flygplatsen i Sanaa, där knäckfrågan är om internationella flygningar ska tvingas mellanlanda för inspektion på en flygplats som hålls av regeringen. Det är också fortsatt oklart hur man ska stärka den kraschade ekonomin.

TT: Planerar ni att också försöka involvera utländska parter såsom Saudiarabien (som stödjer regeringssidan) och Iran (som backar rebellerna) direkt i samtalen framöver?

- Det är tydligt att detta är förhandlingar ledda av de jemenitiska parterna. Men givetvis är de länderna, och flera andra, mycket relevanta i regionen och i Jemens konflikt, sade Guterres, och tillade att givande ”konsultationer” skett med flera regionala parter.

ANNONS

Svensk kyla

Den svenska decemberkylan har överraskat jemeniterna. Flera ur förhandlingsgrupperna hade packat för betydligt varmare väder, och har fått blixtinhandla vinterkläder, berättar en säkerhetsanställd för TT.

Men när de nu lämnar Uppland tycks det vara med något varmare hjärtan än tidigare.

- Om det vi kommit överens om här blir av, om den andra sidan håller vad den lovat, så tror jag att mötet i januari kommer att bli väldigt positivt, säger rebellsidans Abdulmalik al-Hajry till TT.

TT
Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS