Demonstranter utanför arméns högkvarter i Khartum förra veckan.
Demonstranter utanför arméns högkvarter i Khartum förra veckan.

Domare anslöt sig till proteströrelse i Sudan

Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum fortsätter att utmana makten. Omkring 100 domare deltog i torsdagens protester mot landets styrande militärråd.

ANNONS
|

Tiotusentals människor samlades i Khartum, men uppslutningen blev inte lika stor som demonstranterna hade hoppats på – en miljon människor.

- Vi kräver att rättsväsendet reformeras för att rättvisan ska råda och korruptionen bestraffas, sade domaren Abu al-Fattah Mohamad Othman.

Torsdagens manifestationen utanför militärhögkvarteret i Khartum inleddes bara timmar efter det att en överenskommelse, om att bland annat upprätta en kommitté där företrädare för oppositionen och militären gemensamt ska staka ut framtiden, nåtts med militärrådet.

ANNONS

Yttersta makten

Rådet ska ha föreslagit att premiärministerposten och övriga ministerposter ska vara civila, men att den yttersta makten behålls av armén. Det accepterades dock inte av proteströrelsen Allians för frihet och förändring (AFC) som fortsätter pressa på för en övergång till fullt civilt övergångsstyre.

"Vår sittprotest kommer att fortsätta, för att värna vår revolution och för att säkerställa att alla våra krav uppfylls", skrev AFC i ett uttalande.

Siddiq Farouk, en av ledarna för proteströrelsen, har meddelat att demonstranterna förbereder en generalstrejk runt om i landet om rådet inte lämnar över styret till en civil förvaltning.

Tre avgick

Efter onsdagens möte i presidentpalatset i Khartum avgick tre av militärrådets medlemmar. De tre ska enligt proteströrelsen ha haft stor del i att tiotals demonstranter dödats av militären. Proteströrelsen vill att de tre även ska åtalas.

Militärrådet har styrt landet sedan president Omar al-Bashir tvingades bort från makten den 11 april. Protesterna mot rådet har växt sedan det vägrat släppa ifrån sig makt och sagt att det ska styra under en tvåårig övergångsperiod.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Protester och maktskifte i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en höjning av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsministern meddelar statlig tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.

ANNONS