Återigen har sökjätten Google bidragit till att sprida desinformation efter våldsdåd. Ansvariga vid sökjätten säger att de kan behöva göra förändringar.
Återigen har sökjätten Google bidragit till att sprida desinformation efter våldsdåd. Ansvariga vid sökjätten säger att de kan behöva göra förändringar.

Google spred desinformation om massmordet

Sökjätten Google har återigen spridit missvisande information om våldsdåd i USA. Den utpekade massmördaren, 26-årige Devin Kelley, utmålades kort efter kyrkskjutningen som Bernie Sanders-supporter, muslim och namngavs som "Samir Al-Hajeeda".

ANNONS
|

Google bidrog med att lyfta fram konspirationsteorier högt upp vid sökningar på den misstänktes fulla namn, skriver tekniksajten gizmodo.com. Vid en sökning på söndagen på "Devin Patrick Kelley" visades resultat från Paul Joseph Watson, redaktör för den konspiratoriska sajten Prison Planet som har kopplingar till den högerextrema sajten Infowars.

Devin Kelley utmålades dessutom som en medlem i Antifa – ett samlingsnamn för en grupp anti-fascistiska rörelser.

Motivet okänt

Sökträffarna dök upp i Googles "Populärt på Twitter"-kolumn, som lyfts fram direkt under Googles sektion för huvudnyheter, skriver sajten fastcompany.com.

Justin Hendrix, vd på företaget NYC Media lab, noterade att flera av de tidiga sökningarna på Devin Kelley resulterade i beskrivningar av honom som en radikal vänsterextremist och någon som konverterat till islam.

ANNONS

I nuläget har polisen i Texas inte gått ut med någon information om vad motivet till dådet var, eller om den utpekade 26-åringen hade några extrema kopplingar.

"Kan behöva förändringar"

- Vi är inte glada över att de tweets som folk uppmärksammat oss på dök upp på det sättet. Vi kan behöva göra några förändringar här. För vad än anledningen är till att de dök upp så var det inte medvetet, det var inte designat, och inget vi har som mål att ha kvar, säger Danny Sullivan vid Googles avdelning för sök, till Gizmodo.

Under massmordet i Las Vegas då 58 människor dödades spred Google och Facebook felaktig information om att skytten hade kopplingar till IS, samt pekade ut fel person. Då skyllde IT-jättarna på sina algoritmer.

TT
ANNONS