USA:s president Donald Trump håller sitt första tal inför FN:s generalförsamling.
USA:s president Donald Trump håller sitt första tal inför FN:s generalförsamling.

Hätsk Trump varnade Nordkorea och Iran

”Raketkillen”, Nordkoreas Kim Jong-Un, är på ett självmordsuppdrag och det globala kärnenergiavtalet med Iran är ”genant”. USA:s president har hållit sitt första tal inför FN:s generalförsamling. Hårda och unika ord, sade en kritisk statsminister Stefan Löfven (S) efteråt.

ANNONS
|

Det var en kraftfull och intensivt gestikulerande Donald Trump som från talarstolen varnade för att USA kommer att tvingas "totalförstöra” Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapenambitioner. Han manade alla länder att samarbeta för att isolera regimen tills den upphör med sitt ”fientliga beteende”

- Raketmannen har tagit sig själv och sin regim på ett självmordsuppdrag, dundrade han.

Ett oroligt mummel steg i den gröna kammaren.

River upp?

Likaså var det många som skruvade på sig när den amerikanska presidenten sågade det globala kärnenergiavtalet med Iran som ”genant” och ett avtal där sista ordet inte är sagt ännu – vilket indikerar att Trump kan komma att riva upp det.

ANNONS

- Tro mig, det är dags för hela världen att förena sig med oss och kräva att Irans regering avbryter sin strävan efter död och förstörelse.

Trump kritiserade också Kubas regering och det kollapsande styret i Venezuela. Men trots att han som presidentkandidat beskrivit FN som ”en klubb för folk som gillar att ses och ha kul” så kom inga jätteattacker mot världssamfundet. FN behöver förvisso reformeras och effektiviseras och USA står för en oproportionellt stor del av dess budget, men ”vi lever i en tid med enorma möjligheter”, sade han.

Trump, vars nationalistiska slogan är ”Amerika främst”, varnade för terrorism och utmaningar men gav inte en fullt så dystopisk världsbild som i tidigare tal. Han manade alla länder att respektera sina eget invånare och andra suveräna staters rättigheter.

- Som USA:s president kommer jag alltid att sätta Amerika först – liksom ni alltid kommer att sätta era länder först, sade han till världsledarna i rummet och fick spontana applåder.

ANNONS

"Förlorad möjlighet"

Den svenska regeringen var kritisk efteråt och beskrev anförandet som ett brott mot FN-stadgan.

- FN-stadgans artikel 2 punkt 4 talar om att vi ska undanhålla oss från att bruka våld och hota om våld, sade statsministern Stefan Löfven apropå utfallet mot Nordkorea – och lade till att säkerhetsrådets eniga Nordkorealinje måste försvaras.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att stora delar av Trumps tal kändes otidsenligt och nationalistiskt.

- Fel forum och fel tal. Det kändes som en förlorad möjlighet för honom att säga något om världen vi lever i och visa på ledarskap.

Trumps antydan om att han kanske river upp kärnenergiavtalet med Iran är också mycket allvarlig, enligt Wallström.

- Avtalet gör världen till en säkrare plats. Att riva upp det skulle leda till en mycket farlig och allvarlig utveckling.

ANNONS

Inget klimatbesked

Trumps höll sitt tal kort efter att FN-chefen António Guterres i sitt inledningsanförande betonat att lösningen på krisen i Nordkorea måste bli politisk.

- Nu är det dags för statsmannaskap, vi får inte gå sömngångaraktigt mot krig, sade portugisen.

Guterres tog också upp situationen för den utsatta muslimska minoriteten rohingya i Burma samt hotet från klimatförändringarna. Det sistnämnda berördes inte av USA:s president. Många världsledare hade hoppats att Trump, som är uttalat skeptisk till globalt samarbete, skulle klargörande huruvida han står fast vid beslutet att dra USA ur det globala Parisavtalet om klimatet.

Den pågående FN-veckan samlar högt uppsatta ledare från de 193 medlemsländerna till vad som skämtsamt brukar beskrivas som diplomatisk ”speed-dating”. I snabb takt avverkas enskilda träffar, högnivåmöten om allt från konflikter till hållbar utveckling samt den allmänna debatten.

TT:s utsända, New York
Bakgrund: FN:s generalförsamling

FN:s generalförsamling samlas varje år i september. Då hålls också den allmänna debatten då ledare från de 193 medlemsstater talar i FN-högkvarteret i New York.

Talarna har i allmänhet 15 minuter på sig. I år ligger fokus på USA:s president Donald Trump och hans franske kollega Emmanuel Macron som gör debut i kammaren. För FN:s nye generalsekreterare Antonio Guterres blir det också premiär. Förr i världen, när ledare som Venezuelas avlidne president Hugo Chavez, Libyens Muammar Gaddafi och Kubas Fidel Castro deltog kunde det bli stor show i generalförsamlingen.

Årets generalförsamling är den 72:a.

FN:s generalförsamling kan i princip ta upp vad som helst utom, normalt sett, ämnen som avhandlas i säkerhetsrådet. I viktiga frågor krävs två tredjedels majoritet. Varje medlemsland har en röst. Till skillnad från FN:s säkerhetsråd kan församlingen generellt inte ta bindande beslut. Den är dock viktig för debatt och opinionsbildning. Generalförsamlingen väljer också generalsekreterare, efter förslag från säkerhetsrådet.

Källa: FN

ANNONS