Hunger vållar massflykt i Niger

ANNONS
|

Tusentals människor flyr från sönderbrända marker i Sahel-området i västra Afrika och tio miljoner hotas av svält. FN:s livsmedelsorgan WFP har nu fördubblat sitt matbistånd till dem som drabbats av torkan.

I jakten på mat flockas människor i staden Maradi i Niger, det land i Saharaöknens utkant som också har blivit krisens epicentrum. Mer än hälften av landets befolkning på drygt 13 miljoner invånare riskerar matbrist.

Också John Holmes, FN:s samordnare av katastrofinsatser, är i Niger. Både Holmes och WFP (World Food Programme) har understrukit att utvecklingsprogram och humanitära insatser nu måste samordnas för att bemöta Sahels återkommande livsmedelskriser.

- Niger har drabbats mycket hårt av torkan och världen måste agera för att förhindra massivt mänskligt lidande och förlust av en hel generation, säger WFP:s chef Josette Sheeran.

Orsaken till att betesmarkerna torkat ut och skördar fördärvats är enligt WFP svag och ojämn nederbörd i regionen. I månader har hungerflyktingar sökt sig till Maradi. En av tiggarna är Balkissou, en ung kvinna vars trådsmala kropp nästan försvinner i klänningen. Hennes hemby är nu nästan tom, berättar hon. Kvar finns bara de som är för gamla eller för små för att ge sig av.

ANNONS
- Jag var tvungen att lämna min by Chadakori där "younwa" (hunger) sprider förtvivlan, säger hon. I plastkassar samlar hon matavfall att skicka hem till de sex barnen.
- Vi vet att den här krisen bara har börjat, sade John Holmes efter samtal med Nigers regering.
ANNONS