USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Kampanjvideo med polismördare väcker ilska

I videon lovar en grinande mexikansk brottsling som fällts för mord på två amerikanska poliser att döda flera – något som skylls på Demokratiska partiet. Kampanjfilmen sprids i sociala medier av president Donald Trump och river upp starka reaktioner i USA.

ANNONS
|

"Den mest rasistiskt laddade nationella kampanjreklamen på 30 år", skriver nyhetskanalen CNN om filmen som ska ha gjorts av Trumps kampanjorganisation. I den ser det ut som om Demokraterna försöker hjälpa centralamerikanska brottslingar att invadera USA.

"Det Demokraterna gör mot vårt land är vansinnigt. Rösta republikanskt nu", skriver presidenten på Twitter där han även publicerar filmen.

Videons huvudperson är Luis Bracamontes, en mexikansk man som i våras dömdes till dödsstraff för att ha dödat två poliser i Kalifornien 2014. I kampanjfilmen, som publiceras inför USA:s kongressval på tisdag, hävdas att Demokraterna släppte in honom i landet och frågan om "vem de kommer att släppa in härnäst" ställs.

ANNONS

Resonemanget väcker många frågor eftersom Demokraterna varken kontrollerar Vita huset eller någon av kongressens kamrar. Men invandring är en signaturfråga för Trump, som brukar väcka entusiasm i hans väljarbas. Presidenten har även utan bevis beskyllt Demokraterna för att ligga bakom den så kallade karavan med migranter som nu vandrar genom Centralamerika mot USA.

TT
Fakta: Snart går amerikanerna till valurnorna

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt 33 av senatens 100 ledamöter väljas om och ytterligare två utses genom fyllnadsval. I dag har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 235 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

I nuläget uppger 49,5 procent av amerikanerna att de stödjer Demokraterna inför kongressvalet medan 41,9 procent ställer sig bakom Republikanerna, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Lokala frågor spelar dock stor roll för många väljare i kongressvalet, så hur det kommer att gå i höst är svårt att förutse. I nuläget anses Demokraterna ha 44 och Republikanerna 50 förhållandevis säkra platser i senaten. När det gäller sex platser står det och väger mellan partierna. Motsvarande siffror för representanthuset är 204 "säkra" demokratiska platser och 199 republikanska. I 32 fall står det och väger opinionsmässigt.

Källa: Real Clear Politics

ANNONS