Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171207-usaukrainasverige-577626_se.bhn_1.jpg
En mamma med sitt barn i Avdivka i det konfliktdrabbade östra Ukraina tidigare i år.

Kan FN-trupp till Ukraina bli verklighet?

Utsikterna att få till en fredsbevarande styrka under FN-flagg i Ukraina har diskuterats av utrikesminister Margot Wallström och hennes amerikanske kollega Rex Tillerson. Enligt Wallström har de två "stor samsyn" i frågan.

- Vi menar att våldet i östra Ukraina på grund av Rysslands aggression måste upphöra. Den humanitära situationen i området är mycket svår, säger hon till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Tidigare i höstas föreslog Ryssland, till flera länders förvåning, en fredsbevarande styrka – men efter det separatistkontrollerade områdets västra gräns. Det är oacceptabelt, anser Wallström.

- Vi menar att en sådan styrka måste täcka hela konfliktområdet.

Tillsammans med Tillerson pratade hon om hur ett mandat för en sådan styrka skulle kunna utformas och hur man kan hålla pressen på Moskva uppe. Den stora frågan är naturligtvis om Ryssland, som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd, kan gå med på ett sådant initiativ.

Om en fredsbevarande styrka bli verklighet är Wallström öppen för ett blågult bidrag.

- Ja, det är något vi ser positivt på framöver. Om det skulle accepteras och vara välkommet så är det något som är viktig för oss. Problemet just nu är Rysslands hållning, säger hon.

Det var 2014 som Ryssland annekterade ukrainska Krim och gav understöd till proryska separatister som ockuperade områden i östra Ukraina, något som ledde till omvärldens fördömanden och sanktioner.

MEST LÄST