Några av EU:s och AU:s ledare som är på plats under toppmötet i Abidjan.
Några av EU:s och AU:s ledare som är på plats under toppmötet i Abidjan.

Löfven: Viktigt skapa framtidstro i Afrika

AU och EU måste samarbeta för att se till att unga afrikaner får ett värdigt liv och slipper fly från sina hem. Det framhåller statsminister Stefan Löfven när toppmötet i Elfenbenskusten går in på sin sista dag.

ANNONS
|

De har minglat, diskuterat, kallat till krissamtal och knådat formuleringar till deklarationer. Men nu har det blivit dags för världsledarna att avrunda det femte toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU, som har hållits på ett lyxhotell i Elfenbenskustens ekonomiska hjärta Abidjan.

- Partnerskapet mellan EU och Afrika är oerhört viktigt, både på kort och på lång sikt. Det är två kontinenter som betyder så mycket för varandra. Och jag är glad att temat har varit ungdomar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS

"Framtidstro"

- Det viktigaste för oss är att skapa framtidstro, inte minst för unga.

Men det är inte investeringar i ungdomar som har dominerat diskussionerna inför och under mötet. De nya skakande rapporterna om att migranter och flyktingar säljs som slavar i Libyen har gjort det omöjligt att undvika frågan.

Och uppmärksamheten kring slavhandeln – som enligt Elfenbenskustens president Alassane Ouattara påminner om de värsta stunderna i mänsklighetens historia – har kastat visst grus i mötesmaskineriet. AU bland flera kritiker har nämligen pekat ut EU:s omstridda samarbete med Libyen som en drivande faktor till övergreppen. Toppmötet har också haft svårt att enas kring en separat deklaration om situationen.

"Viktigt samarbete"

Men Stefan Löfven anser att grundproblemet är att människor överhuvudtaget drivs på flykt och att det därför är viktigt att kunna erbjuda jobb och utbildning för att ge möjligheter för unga att skapa sig ett värdigt liv på hemmaplan. Samarbetet med det laglösa Libyen, som slängdes ner i kaos 2011, är viktigt, anser han.

- Vi vill samarbeta med Libyen på ett sätt som stärker den demokratiska processen. Det är klart att Libyen får större möjlighet att agera som en stat om det har kontroll över sina gränser. Det ingår i en regerings uppgift att ha den kontrollen och därför är samarbetet viktigt, säger Löfven.

ANNONS
Abidjan, TT:s utsända
Fakta: Femte toppmötet

Det femte toppmötet mellan AU och EU hålls i Abidjan, Elfenbenskusten, den 29–30 november. Toppmötet hålls växelvis på den europeiska och den afrikanska kontinenten vart tredje år och det här är tredje gången som det hålls i Afrika, och första gången som det hålls söder om Sahara.

Mötet ska fungera som en plattform för dialog mellan afrikanska och europeiska länder i syfte att främja starka ekonomiska och politiska band mellan dem. I år har det gått tio år sedan den gemensamma strategin för EU och Afrika antogs.

I Abidjan ska de politiska ledarna diskutera de framtida förbindelserna mellan Europa och Afrika med fokus på investeringar i ungdomar. 60 procent av befolkningen i Afrika är under 25 år. Men i praktiken har mycket av mötet handlat om migration.

Andra prioriteringar i partnerskapet EU–Afrika kommer också att diskuteras. Det handlar bland annat om fred och säkerhet, samhällsstyrning och demokrati, mänskliga rättigheter, investeringar och handel, kompetensutveckling och jobbskapande.

Fakta: Tio år av gemensam strategi

Sammantaget är EU och EU-länderna de största bidragsgivarna till utveckling, stabilitet och fred i Afrika. Afrikanska och europeiska länder samarbetar genom flera ramar.

Cotonouavtalet är den övergripande ramen för EU:s förbindelser med länderna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna). Det täcker EU:s förbindelser med 79 länder, däribland 48 länder i Afrika söder om Sahara.

Den gemensamma strategin EU–Afrika antogs 2007 som en formell kanal för EU:s förbindelser med afrikanska länder. Den genomförs med hjälp av regelbundna handlingsplaner, varav den senaste löper ut i år.

Under toppmötet i Abidjan kommer de politiska ledarna att diskutera framstegen i handlingsplanen, samt hur strategin ska se ut framöver.

Källa: Europeiska rådet

ANNONS