Lastbilar i en iscensatt kö utanför Dover, Storbritannien.
Lastbilar i en iscensatt kö utanför Dover, Storbritannien.

Lastbilsköer i genrep för avtalslöst brexit

En konvoj med 87 lastbilar skickas fram och tillbaka mellan en liten flygplats i Storbritannien och Engelska kanalen. Enligt regeringen är det en övning inför ett avtalslöst brexit – och kökaos vid gränsen. Enligt meningsmotståndare ett farsartat slöseri med tid och pengar.

ANNONS
|

De många lastbilarna körs ungefär tre mil i sydöstra Storbritannien, från flygplatsen i Manston till den viktiga hamnstaden Dover, och sedan tillbaka.

Repetitionen sker med tanke på den överhängande risken att britterna får lämna EU utan ett avtal. I ett sådant scenario vill myndigheterna säkerställa att viktiga leveranser fortsätter att nå fram till de brittiska öarna, när gränskontroller kan skapa köer.

Kör flera vändor

Premiärminister Theresa May och hennes regering behöver övertyga parlamentet om att det avtal som förhandlats fram är det rätta. May har varnat för de ekonomiska konsekvenser ett avtalslöst brexit kan få, men det verkar inte ha avskräckt. I nuläget tyder lite på att ett avtal får grönt ljus innan utträdesdatumet den 29 mars.

ANNONS

Lastbilskonvojen kör samma vända två gånger under måndagen. Det brittiska transportdepartementet vill pröva om det kan skapas utrymme på flygplatsen i Manston i det fall det uppstår störningar vid gränsövergången i Dover.

- Färre än hundra lastbilar är en droppe i havet jämfört med de fler än 10000 som åker till hamnarna vid kanalen varje dag, säger Charlie Elphicke, politiker som företräder det Konservativa partiet i Dover.

"Helt enkelt dumt"

Layla Moran, liberaldemokrat och parlamentsledamot som lobbar för en ny folkomröstning i brexitfrågan, kallar det hela en skattefinansierad fars.

- Tanken att skapa en låtsastrafikstockning, för att visa EU att vi är redo för att det inte blir något avtal, är helt enkelt dum, säger hon.

Premiärminister Theresa May har avvaktat med att låta parlamentet rösta om avtalet och fortsatt arbeta för att få ett större stöd. En omröstning väntas kring den 15 januari.

ANNONS
TT-Reuters
ANNONS