Margot Wallström (S) och hennes utrikesministerkollegor möts i Bryssel. Arkivbild.
Margot Wallström (S) och hennes utrikesministerkollegor möts i Bryssel. Arkivbild.

Libanon och Venezuela oroar i EU

Läget i Libanon oroar även i EU.

ANNONS
|

På väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel var franske Jean-Yves Le Drian tydlig med att Libanons nyavgångne premiärminister Saad al-Hariri måste få lämna Saudiarabien som han vill.

- För att kunna nå en politisk lösning i Libanon är det nödvändigt att alla politiska ledare har total rörelsefrihet och att icke-inblandning utifrån ses som en fundamental princip, sade Le Drian.

Hariris plötsliga avgång i förra veckan har närt kraftiga spekulationer om att han de facto sitter i husarrest i Saudiarabien – något som han visserligen själv förnekade i en tv-intervju i söndags.

ANNONS

Sanktioner

På måndagens EU-möte fastslogs samtidigt EU-sanktioner mot Venezuela, efter det senaste årets växande politiska kris. Inledningsvis inför EU ett vapenembargo, samtidigt som man öppnar för att sanktioner mot enskilda – i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar – kan komma i ett senare skede.

- Vi försöker få herr (Venezuelas president Nicolas) Maduro att se lite förnuftigt på vad han håller på att göra, sade Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson på väg in till mötet.

Iran-avtal

Därinne väntade även en genomgång av läget kring det stora kärnavtalet med Iran, som EU:s utrikeschef Federica Mogherini i förra veckan diskuterade med USA i Washington.

- Vi som faktiskt tycker att det här Iran-avtalet är viktigt bör påtala det också, och det gör vi också i kontakterna med USA. Ibland får vi hjälpa till med att se till att de har bättre kunskaper om vad det här avtalet innebär, sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: EU:s sanktioner mot Venezuela

EU:s medlemsländer har beslutat att införa ett embargo mot vapen och "material som kan användas för inre repression" mot Venezuela. Samtidigt antogs ett juridiskt ramverk för att senare kunna införa personliga sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU.

I ett gemensamt uttalande från EU:s utrikesministermöte manas Venezuelas regering att "skyndsamt återställa den demokratiska legitimiteten, inklusive genom fria och rättvisa val". Oppositionen uppmanas samtidigt att "fortsatt engagera sig på enat sätt för att genom förhandlingar lösa de nuvarande spänningarna".

Även EU-parlamentet har nyligen uppmärksammat situationen genom att tilldela sitt stora människorättspris, Sacharov-priset för tankefrihet, till den demokratiska oppositionen i Venezuela.

ANNONS