Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår. Arkivbild.
Libanons premiärminister Saad al-Hariri avgår. Arkivbild.

Libanons ledare avgår – kritiserar Hizbollah

Libanon står inför politiskt kaos sedan premiärminister Saad al-Hariri överraskande meddelat sin avgång. Beslutet blottar den djupa sprickan i landet – som skär rakt igenom storpolitiken i Mellanöstern.

ANNONS
|

Enligt Saad al-Hariri har spänningarna i landet nått en nivå som tangerar den då hans far, den forne premiärministern Rafiq al-Hariri, mördades 2005.

- Jag har uppfattat att man i hemlighet svurit sig samman för att ta mitt liv, fortsatte han i det tv-sända uttalande där han meddelade sin avgång på lördagen, enligt AFP.

Uttalandet gjordes från en icke angiven plats, men al-Hariri tros befinns sig i Saudiarabien, dit han reste i fredags.

ANNONS

al-Hariri gick inte in på några detaljer om hotet mot honom. Senare rapporterade den saudiägda kanalen al-Arabiyya, med hänvisning till en icke namngiven källa, att en sammansvärjning för att mörda premiärministern avvärjts för några dagar sedan.

Den libanesiska säkerhetstjänsten ISF säger att den inte har någon information om något attentat, enligt Reuters.

Angriper Iran

al-Hariri riktar hårda ord mot Iran och dess allierade i Libanon, den shiamuslimska rörelsen Hizbollah, som han anklagar för att försöka utvidga sin maktställning i regionen.

- Ondskan som Iran sprider i regionen kommer att slå tillbaka mot landet, sade han i sitt uttalande.

- Iran har ett grepp om ödet för regionens länder. Hizbollah är Irans förlängda arm inte bara i Libanon utan också i andra arabländer.

Irans utrikesdepartement säger att avgången kommer att öka spänningarna i regionen.

Premiärministerns upprepning av "de orealistiska och ogrundade anklagelserna från sionister, saudier och amerikaner mot Iran är ett tecken på att hans avgång är ett nytt scenario för att skapa spänningar i Libanon och regionen" heter det i uttalandet.

ANNONS

Kan öka splittring

Saad al-Hariris avgång sätter hans bräckliga koalitionsregering med Hizbollahs politiska gren på spel. Splittringen mellan al-Hariris läger, lierat med Saudiarabien, och den mäktiga shiamuslimska rörelsen riskerar nu att fördjupas ytterligare.

al-Hariri gjorde comeback på premiärministerposten så sent som i slutet av 2016, efter att hans tidigare regering kollapsade 2011 då Hizbollah drog tillbaka sitt stöd.

Den drusiske ledaren Walid Jumblatt, vars parti ofta agerat kungamakare i libanesisk politik, säger till Reuters att Libanon är alltför försvagat för att bära konsekvenserna av al-Hariris avgång.

- Jag är orolig för ekonomin, naturligtvis, och för politiken. Vi har inte råd att bekämpa iranierna från Libanon. Libanon har nog med problem, säger han till Reuters.

Kontroversiella besök

al-Hariris nya regering blev möjlig efter en delikat överenskommelse med president Michel Aoun, som står Hizbollah nära. Aoun bekräftar att premiärministern meddelat honom sin avgång, över telefon.

al-Hariris besked följer på en skarp upptrappning i den saudiska retoriken gentemot den geopolitiska rivalen Iran. al-Hariri har under kort tid gjort två resor till Saudiarabien, vilket inte setts på med blida ögon av Hizbollah och Iran.

ANNONS

Relationen mellan sunnipolitikern al-Hariri och Hizbollah kompliceras ytterligare av att den shiamuslimska rörelsen har anklagats för att ha legat bakom mordet på hans far.

TT
Fakta: Saad al-Hariri

Den 47-årige Saad al-Hariri är son till förre premiärministern Rafiq al-Hariri och har både libanesiskt och saudiskt medborgarskap. Sonen föddes i Saudiarabien där han ledde familjens byggföretag när fadern mördades i februari 2005.

Den USA-utbildade Saad, som tidigare var helt okänd inom politiken, återvände på familjens begäran till Libanon och det getingbo som libanesisk politik utgör. Han spelade en avgörande roll i de massdemonstrationer som ledde till att syriska styrkor lämnade Libanon efter 30-års närvaro.

Han bildade 2007 ett sunnimuslimskt dominerat block som gick segrande ur valet 2009. Efter maratonförhandlingar lyckades han i november samma år till slut bilda en samlingsregering med den inflytelserika shiamuslimska rörelsen Hizbollah.

Men den politiska pakten höll bara ett drygt år. I januari 2011 drog Hizbollah och dess allierade bort sitt stöd och regeringen kollapsade. Därmed var Saad al-Hariris första period som premiärminister över.

Han gjorde politisk comeback 2016, när han beslöt att stödja sin forna fiende, Michel Aoun, som står Hizbollah nära, i presidentvalet. Aoun belönade honom genom att be honom bilda regering i november förra året.

Källa: AFP, TT

Fakta: Sekteristiska spänningar

De sekteristiska motsättningarna i Libanon var bland annat den utlösande faktorn i det inbördeskrig som pågick mellan 1975 och 1990.

Utvecklingen i Syrien har förvärrat de politiska motsättningarna i grannlandet Libanon. De två stora allianser som dominerar politiken stödjer varsin sida i Syrienkriget, där bland annat den shiamuslimska libanesiska Hizbollahmilisen deltar med soldater som slåss på president Bashar al-Assads sida.

Källa: Landguiden

ANNONS