Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Arkivbild.
Libanons premiärminister Saad al-Hariri. Arkivbild.

Libanons premiärminister: Jag kommer hem snart

Libanons premiärminister Saad al-Hariri kommer "inom kort" att återvända till hemlandet från Saudiarabien.

ANNONS
|

al-Hariri meddelade sin avgång under mystiska omständigheter förra helgen under ett besök i Saudiarabien. Libanons president Michel Aoun har krävt en förklaring från styret i Riyadh till att al-Hariri hittills inte återvänt.

Väl hemma kommer al-Hariri att formellt avgå enligt Libanons konstitution, uppger han nu i söndagens tv-intervju. Men om han ändrar sig och behåller sin post så måste den libanesiska Hizbollahrörelsen respektera Libanons hållning att inte lägga sig i de regionala konflikterna, säger han också.

Rykten om husarrest

Rykten har florerat om att al-Hariri hållits i husarrest, vilket har förnekats av Saudiarabien. Men högt uppsatta källor i Libanon har uppgivit att en fälla slog igen bakom al-Hariri när han landade i Saudiarabien den 3 november.

ANNONS

Inga officiella företrädare väntade på flygplatsen för att ta emot honom, vilket är naturligt när en premiärminister kommer på officiellt besök. Dessutom togs al-Hariris mobiltelefon ifrån honom och nästa dag tvingades han läsa upp meddelandet om sin avgång i tv, enligt nyhetsbyråns AP:s källor.

Strax före tv-intervjun sade president Aoun att omständigheterna kring al-Hariris avgång fortfarande var oklara, att hans rörelsefrihet var begränsad, liksom hans kontakter med sin familj.

"Vi är som bröder"

Men al-Hariri säger sig ha utmärkta kontakter med den saudiska ledningen, inklusive den mäktige kronprinsen Muhammad bin Salman.

- Jag ser honom som er bror och det är ömsesidigt. Vi har ett speciellt förhållande, säger han i intervjun.

I beskedet om sin avgång anklagade den sunnimuslimske al-Hariri Iran och den shiamuslimska Hizbollahrörelsen för att så split mellan arabnationerna. Han hävdade också att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad.

Uttalandet har lett till oro över att Libanon ska dras in i ökande spänningar mellan sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

TT-AP-AFP
ANNONS