Libanons president Michel Aoun och premiärminister Saad al-Hariri. Arkivbild.
Libanons president Michel Aoun och premiärminister Saad al-Hariri. Arkivbild.

Libanons president försöker hitta väg framåt

Libanon har hamnat mitt i korselden mellan regionens två tungviktare, sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran. President Michel Aoun har inlett samtal för att försöka hitta en lösning på regeringsfrågan.

ANNONS
|

Den sunnimuslimska premiärministern Saad al-Hariri har visserligen återvänt från sin omdiskuterade resa till Saudiarabien och väntar tills vidare med att avgå. Men för att sitta kvar har han samtidigt också krävt att den shiamuslimska libanesiska Hizbollah-rörelsen, en av parterna i hans egen regering, avslutar sitt engagemang i konflikterna i bland annat Syrien och Irak.

Aoun träffade på måndagen bland andra Mohammed Raad, ledare i parlamentet för Hizbollah, och den kristne ledaren Samir Geagea.

"Aktivt dra sig ur"

Den förste ville inte svara på frågor om huruvida Hizbollah ska dra sig ur striderna och den senare är en ivrig kritiker av Hizbollah:

- Att dra sig tillbaka bör vara i handling och inte i ord, det innebär att aktivt dra sig ur konflikterna i regionen, säger Geagea som också säger att hans rörelse blir kvar i regeringen.

ANNONS

Även drusernas ledare Walid Jumblatt säger att det är viktigt att tala om hur Hizbollah ska upphöra med sina aktiviteter utomlands.

"Vill inte ha"

Det väckte enormt stor uppmärksamhet när Saad al-Hariri under ett besök i Saudiarabien plötsligt offentligt attackerade Iran och Hizbollah samt klargjorde att han ska avgå av rädsla för att bli mördad. Att han sedan inte kom hem till Libanon väckte snart spekulationer om att uttalandet var framtvingat och att al-Hariri hölls kvar i Saudiarabien mot sin vilja.

I en tv-intervju på måndagen sade han att Hizbollah måste dra sig ur konflikterna och acceptera en "neutral" hållning för att få ett slut på landets politiska kris.

- Jag vill inte ha ett politiskt parti i min regering som ingriper i arabländer mot andra arabländer.

TT-AP
Fakta: Rivaliserande krafter i Libanon

Det chockartade avhoppet från Libanons premiärminister, sunnimuslimske Saad al-Hariri, har kastat in Libanon i den regionala maktampen mellan den sunnimuslimska monarkin i Saudiarabien och styret i shiamuslimska Iran, vars allierade Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon.

Hizbollah strider också i Syrien, för den syriska regimen. Saudiarabien har i sin tur stöttat sunnimuslimska extremister i kriget i Syrien. Saudiarabien och Iran för även krig mot varandra via ombud i Jemen.

Sunnimuslimer, shiamuslimer och kristna utkämpade ett inbördeskrig i Libanon 1975–1990. Landets politiska system är organiserat för att försäkra att varje grupp är representerad. Den kristne presidenten Michel Aoun är allierad med Hizbollah.

ANNONS