Linnéa evakuerades från orkanen

Barrikerade fönster, mat som ska räcka i veckor och stängda affärer. Linnéa Kogsta från Uddevalla blev evakuerad från sitt universitet i Miami och har fått söka skydd hos några vänner.

ANNONS
|

På tisdagskvällen var allting som vanligt. Linnéa Kogsta hade träning med sitt fotbollslag på Barry University i Miami. På onsdagen skulle de resa bort för att spela bortamatch. Men i stället matchen blev inställd och en orkanvarning utlöstes för USAs östkust. Linnéa Kogsta berättar att de först inte visste någonting.

– Allt gick väldigt snabbt, när de gick ut och sa att vi skulle förbereda oss och skolan var tvungen att evakueras blev det lite kaosartat, säger hon.

Linnea Kogsta flyttade från Bokenäs i Uddevalla till USA för fyra år sedan för att studera. Detta var första gången hon varit med om en orkanvarning. Hon berättar att hon satt på lektion när uppmaningarna att stanna inne kom. Paniken slog henne när de var tvungna att evakuera skolan då hon inte visste var hon skulle ta vägen.

ANNONS

– Det var obehagligt eftersom man inte är härifrån och inte bara kan åka hem till vem som helst. Som tur var ordnade klasskompisarna så att alla kunde få komma i säkerhet, alla har varit väldigt hjälpsamma, säger Linnéa Kogsta.

Hon berättar att det uppstod kaos, det var köer överallt med bilar som skulle tanka. Det var också långa köer av människor som skulle rusta upp sig med mat som skulle räcka i flera veckor.

– Folk visste inte hur hårt det skulle slå till. Först då blev jag lite rädd för innan tog jag inte det på så stort allvar för det är svårt att tänka sig en orkan när man aldrig varit med om det, säger Linnéa Kogsta.

Orkanen Matthew drog in över Floridas kust under fredagsmorgonen. Den fortsätter upp längs östkusten och förväntas komma till Orlando under dagen. Flera hundratals människor beräknas ha dött i orkanen och många har förlorat sina hem. Linnéa Kogsta berättar att de hade tur. Orkanens öga gick precis utanför kusten i vattnet. Just nu befinner hon sig i säkerhet i Hialeah som ligger strax utanför Miami. Där har hon och tre kompisar fått söka skydd undan orkanen.

– Som tur var drabbade den inte oss så hårt och även fast den dragit över oss nu har vi fått uppmaning att avvakta tills vidare. Men allting är väldigt oklart just nu, jag sitter och kollar mot de barrikerade fönstren och all mat som familjen samlat på sig. Det jag hoppas på är att få återvända till skolan så snart som möjligt, säger Linnéa Kogsta.

ANNONS
ANNONS