Bild förmedlad av kommunen i Shenyang, där Nobelpristagaren Liu Xiaobo vårdades i slutet av sitt liv. Hans änka Liu Xia och andra anhöriga förbereder askan inför sjöbegravningen.
Bild förmedlad av kommunen i Shenyang, där Nobelpristagaren Liu Xiaobo vårdades i slutet av sitt liv. Hans änka Liu Xia och andra anhöriga förbereder askan inför sjöbegravningen.

Liu Xiaobos aska strödd

Den avlidne fredspristagaren och regimkritikern Liu Xiaobo har kremerats och askan har strötts till havs. Beskedet lämnades i dag av hans äldre bror på en presskonferens anordnad av regeringen.

ANNONS
|

Enligt brodern Liu Xiaoguang hölls en privat begravningsceremoni med de närmaste anhöriga närvarande.

Kinas regering hade dessförinnan uppgett att Nobelpristagarens fru Liu Xia är "fri".

- Som jag förstår det så är Liu Xia fri för tillfället, sade regeringens talesperson Zhang Qingyang utan att uppge var hon befann sig.

Han säger att hennes rättigheter kommer att försvaras enligt kinesisk lag.

- Vi vill att Liu Xia undviker mer problem.

ANNONS

I ett besked från regeringen heter det också att Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem spelades på begravningen – ett verk som tonsättaren inte hann fullborda före sin död.

Familjens advokat Mo Shaoping säger till Reuters att han inte har lyckats komma i kontakt med de anhöriga.

Enligt en västdiplomat pågår det ansträngningar på diplomatisk väg för att Liu Xia och hennes bror ska få lämna Kina.

Den cancerdrabbade Liu Xiaobo, som avtjänade ett elvaårigt straff för "omstörtande verksamhet", avled i torsdags, 61 år gammal.

Efter hans död uppmanade bland andra USA, Tyskland och FN Kina att släppa änkan, som suttit i husarest sedan maken vann fredspriset 2010.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Liu Xiaobo

Kinesisk dissident. Mottagare av Nobels fredspris 2010. Han tilläts inte resa till prisutdelningen, utan representerades där av en tom stol.

2008 greps Liu Xiaobo sedan han varit med om att författa manifestet Charta 08, med krav på politiska reformer och större fri- och rättigheter i Kina. Året därpå dömdes han till elva års fängelse för "omstörtande verksamhet".

2010 utsågs han till mottagare av Nobels fredspris. Norska Nobelkommitténs val väckte starka reaktioner i Peking, där regeringen anklagade norrmännen för att stödja och upphöja en "brottsling".

Liu har stöd också inom Kina. 2010 sade Albert Ho, parlamentsledamot i Hongkong och ordförande i en rättighetsgrupp: "Liu är inte ensam. I Kina vill tiotusentals människor ha ett fritt och demokratiskt land".

Lius hustru Liu Xia sitter i husarrest sedan 2010. 2014 drabbades hon av hjärtinfarkt, men överlevde.

23 maj 2017 diagnosticerades Liu med obotlig levercancer. Han avled den 13 juli.

Källa: AFP

ANNONS