Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170924-usatrumpfortroende-535534_se.bhn_1.jpg
Utspelen är många och vassa i konflikten kring Nordkorea. Här håller en demonstrant i Sydkorea upp en skylt i Seoul i fredags.

Många litar på militären, färre på Trump

De flesta amerikaner litar på att militären ska kunna hantera Nordkorea. Men bara drygt var tredje väntar sig att president Trump agerar ansvarsfullt. Var tolfte litar också på diktatorn Kim Jong-Un, enligt en ny opinionsmätning.

37 procent av de tillfrågade i The Washington Posts och ABC:s mätning litar på att Trump "agerar ansvarsfullt" vad gäller Nordkorea. Nästan dubbelt så många, 72 procent, tror detsamma om USA:s militära ledning.

Mer beskedliga 8 procent litar på Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Men översatt till hela USA:s befolkning skulle den siffran innebära att 25 miljoner amerikaner har förtroende för Kim.

Det ska i och för sig påpekas att The Washington Post och ABC anger en felmarginal på plus/minus 3,5 procentenheter.

I enkäten har drygt 1 000 invånare i USA i telefon fått frågor om alltifrån Donald Trumps presidenttid i allmänhet till hur politikerna sköter statens så kallade skuldtak, och naturligtvis det heta ordkriget med Pyongyang.

Utfallen har nått något slags ny rekordnivå den gångna veckan. Trump kallade i ett tal i FN hånfullt Kim för "raketmannen", vilket fick Pyongyang-regimen att döma ut USA:s president som en "skällande hund", "mentalt störd" och "senil". På det svarade sedan Trump att Kim är "uppenbarligen en galning".

MEST LÄST