Migranter korsar floden Suchiate mellan Mexiko och Guatemala, nära staden Hidalgo.
Migranter korsar floden Suchiate mellan Mexiko och Guatemala, nära staden Hidalgo.

Migranter korsar gränsflod på väg in i Mexiko

Hundratals centralamerikanska migranter har tagit sig olagligt över gränsen från Guatemala in i Mexiko, i försöken att så småningom nå USA. Samtidigt väntar andra vid gränsen på att få humanitära visum.

ANNONS
|

Många av migranterna, som är en del av en stor karavan på över 2000 personer, har tröttnat på att vänta på att få humanitära visum till Mexiko och turas om att i grupper korsa gränsfloden Suchiate nära staden Hidalgo, rapporterar AFP.

Samtidigt väntar andra på bron över floden på att få sina dokument och kunna ta sig in i landet på laglig väg, sedan myndigheterna börjat sätta upp gränskontroller för att registrerar migranterna.

- Vi informerar alla om att de måste följa landets lagar, säger biträdande migrationsminister Alejandro Encinas.

ANNONS

Mexiko erbjuder migranterna humanitära visum som ger dem rätten att arbeta och få grundläggande hälso- och sjukvård i Mexiko. Hittills har runt 1000 migranter nappat på erbjudandet, medan hundratals andra avfärdat det på grund av väntetiden på fem dagar för att få visumet.

- Många av oss är inte intresserade av att vänta fem dagar. Vårt mål är att nå USA, säger Alma Mendoza, en sjuksköterska med tre barn.

Mexiko erbjuder migranterna att stanna i landet i ett år. President Andrés Manuel López Obrador har lovat en humanitär behandling av migranter, men försöker samtidigt reducera migrantflödet till gränsen för att hålla sig på god fot med USA:s president Donald Trump.

TT-AFP
ANNONS