Minst 60 personer befaras ha omkommit i översvämmade gamla guldgruvor i Zimbabwe.
Minst 60 personer befaras ha omkommit i översvämmade gamla guldgruvor i Zimbabwe.

Minst 60 befaras döda i Zimbabwegruvor

Minst 60 personer befaras ha omkommit när guldgruvor i Zimbabwe översvämmades tidigare i veckan. De tros ha varit där som illegala guldgrävare när schakten fylldes med vatten.

ANNONS
|

Antalet saknade uppskattas till "60 till 70", meddelar landets regering. Det var under natten mellan tisdag och onsdag som gruvschakten svämmade över, sedan en närbelägen damm brustit på grund av kraftigt regn.

Bilder visar schakt fyllda till brädden av lerigt vatten och i sökandet efter människor började räddningsarbetarna pumpa ut vatten. Enligt ett tidigare besked trodde myndigheterna att runt 23 personer befann sig i gruvorna.

De privatägda gruvschakten var inte i drift och personerna misstänks ha tagit sig ned i dem nattetid för att gräva guld illegalt.

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har utlyst ett katastroftillstånd och myndigheterna har därtill utlyst en insamling till räddningsarbetet. Man ber nu privatpersoner, företag och biståndsgivare om motsvarande drygt 1,8 miljoner kronor för att "pumpa ut vatten, ge mat till sörjande familjer och till räddningsarbetare på plats, transporter och för offrens begravningar".

ANNONS

Zimbabwe genomgår för tillfället den värsta ekonomiska krisen på över tio år.

Gruvorna ligger sydväst om den zimbabwiska huvudstaden Harare.

TT-AFP
ANNONS