Rodrigo Londoño. Arkivbild.
Rodrigo Londoño. Arkivbild.

Missnöje ett år efter fredsavtalet

Ett år efter fredsavtalet med den colombianska regeringen är tongångarna inte längre så optimistiska hos Farc. Löften i avtalet har inte hållits, enligt ledaren.

ANNONS
|

President Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londoño återvände på ettårsdagen till den teater i Bogotá där överenskommelsen skrevs under.

Londoño, under åren som gerillaledare var känd som "Timochenko", anser att avtalet inte levt upp till förväntningarna.

- Det vi har genomfört är inte det som vi skrev under här för ett år sedan, säger han.

"Arbetar på"

Han anklagar kongressen för att avtalade reformer för landsbygden inte har genomförts. Folket hade förhoppningar om att överenskommelsen skulle förändras deras liv till det bättre, men så har det inte blivit, säger han.

ANNONS

Santos försvarar däremot fredsavtalet, och säger att avväpnandet av 7000 rebeller har räddat tusentals liv. Men han medger att det tar tid att skapa fred för framtiden, och att allt inte gått vägen.

- Saker har försenats och vi har stött på svårigheter och vi har gjort misstag, men vi arbetar oförtröttligt på, säger han.

Går inte tillbaka

Många av de gamla rebellerna har svårt att anpassa sig till ett civilt liv. Risken att de dras in i kriminalitet och droghandel är stor, enligt FN.

- Det som oroar mig är att folk tappar hoppet om freden. Människor har kort minne. De glömmer hur det var förut, säger Santos, som fick ta emot Nobels fredspris för sina ansträngningar att skapa fred i landet.

- Det som har skett är oåterkalleligt och det kommer att vara omöjligt för nästa president, oavsett parti, att vända tillbaka.

ANNONS

Den tidigare rebellgruppen Farc registrerade sig tidigare i höst som ett politiskt parti. Namnet finns kvar, men bokstäverna står för något nytt: Alternativa allmänna revolutionära kraften.

TT-AFP
Bakgrund: Farc och inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Farc var ursprungligen en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller drogs in i konflikten. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Fredssamtal mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och hölls i Kubas huvudstad Havanna. Parterna kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti i fjol. Men de colombianska väljarna röstade, med mycket liten marginal, oväntat nej till avtalet i folkomröstningen den 2 oktober.

Nya samtal inleddes, och parterna enades om ett nytt fredsavtal den 12 november i fjol i Havanna. Det godkändes sedan av kongressen den 1 december.

ANNONS