Amerikanska bombplan flög över vattnet längs Nordkoreas östra kust i helgen. Arkivbild.
Amerikanska bombplan flög över vattnet längs Nordkoreas östra kust i helgen. Arkivbild.

Nervkriget fortsätter kring Koreahalvön

Spänningen och oron stiger ytterligare runt den koreanska halvön, efter den senaste tidens upptrappning mellan Nordkorea och USA. Enligt presidenten är en militär lösning inte alternativ ett. Men:

ANNONS
|

Nordkorea har flyttat flygplan och förstärkt försvaret på östkusten, enligt uppgifter från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som citerar källor inom landets underrättelsetjänst.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho sade i måndags att USA:s president Donald Trump har förklarat krig mot landet, som enligt honom därmed har rätt att vidta motåtgärder.

Skjuta ned plan

Det innefattar till exempel att skjuta ned amerikanska bombplan, även om de inte flyger över nordkoreanskt luftrum, enligt Ri Yong-Ho.

Vita huset avfärdar uttalandet som "absurt". Donald Trump säger att en militär lösning på Koreahalvön inte är det första alternativet.

- Vi är helt beredda på det andra alternativet men om vi tar det alternativet kommer det att bli förödande för Nordkorea, säger han under en presskonferens framför Vita huset på tisdagen.

ANNONS

Han menar att Nordkorea är ett problem som borde ha tagits hand om för 25 år sedan.

- Det är flera administrationer som har lämnat efter sig en oreda, men vi kommer att fixa oredan, säger Trump.

USA:s styrkedemonstration i helgen, då bombplan flög i närheten av östra Nordkorea, kom som ett svar på det kärnvapentest som Nordkorea utförde den 3 september. Det var landets sjätte och mest kraftfulla kärnvapentest dittills.

Upptrappningen har föregåtts av ett ordkrig som har tagit sig alltmer hotfulla och absurda dimensioner. Vid ett tal i FN nyligen hotade USA:s president Donald Trump med att "totalförstöra" Nordkorea, ett land med omkring 25 miljoner invånare. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kontrade med att han har för avsikt att "tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld".

Manar till lugn

Samtidigt växer omvärldens oro för att en felbedömning från någon av de båda ledarna ska leda till förödande konsekvenser. Nordkoreas allierade Kina manar till lugn och besinning.

- Det börjar bli alldeles för farligt och det ligger inte i någons intresse, säger Liu Jieyi, Kinas FN-ambassadör, till Reuters.

ANNONS

Det har kommit trevare även från amerikanskt håll, om en diplomatisk lösning på krisen.

- Vi upprätthåller vår förmåga att avskräcka från Nordkoreas mest farliga hot men stöttar våra diplomater så att detta så långt som möjligt går att hålla inom ramen för diplomati, säger USA:s försvarsminister James Mattis enligt Reuters.

Kan reta Nordkorea

Samtidigt kommer president Donald Trump med ett nytt utfall mot Nordkorea, som riskerar att reta upp ledningen i den slutna diktaturen. I ett inlägg på Twitter skriver han att den amerikanske studenten Otto Warmbier "torterades bortom all fattning av Nordkorea".

Warmbier dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea men släpptes och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

Hans familj ville inte att 22-åringens kropp skulle obduceras och enligt läkare gick det inte att dra några säkra slutsatser om orsaken till hans död.

TT
Fakta: Nordkorea

Världen har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen, och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och den 3 september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS