Nordkoreas största militärövning någonsin

ANNONS
|

Texten börjar under filmklippet.

På nordkoreansk tv kunde man under onsdagen se en spektakulär uppvisning av militär makt. Det uppskattas att mellan 300 och 400 artilleripjäser medverkade under maktdemonstrationen, som de själva kallar den största nordkoreanska militärövningen genom tiderna. Detta för att markera nationens 85-årsdag – men inga utländska journalister var välkomna föratt dokumentera dagen.

Strax söder om gränsen, i Sydkorea, pågick dagen innan en militärövning med Sydkorea och USA. Allt detta som en del i ett allt mer spänt säkerhetsläge i området.

– Den verkliga frågan nu är om någon kommer att begå ett dumt misstag, för någon form av mindre eskalering kan lätt spåra ur, säger försvarsanalytikern Bruce Bennet till CNN.

ANNONS

Stora styrkor

USA skickar nu ett andra hangarfartyg mot den koreanska halvön. Amerikanska u-båtar är också på väg. Under tisdagen, samtidigt som den USA-sydkoreanska militärövningen ägde rum, uppgav nordkoreansk statlig media att landets folkliga armé var beredd att "frambringa ett slut på historien om amerikanskt bråkmakeri och nukleär utpressning".

"Det finns ingen gräns för den folkliga arméns slagkraft, beväpnad med vår typ av avancerad militär utrustning, inklusive olika precisions- och miniatyriserade kärnvapen och ubåtsbaserade ballistiska missiler", skrevs det i den statliga tidningen Rodong Sinmun, enligt The Independent.

Man misstänker att Nordkorea har ett stort antal artilleripjäser permanent insiktade på Seoul, huvudstad i Sydkorea.

– Den senaste militärövningen ses som ett avslut på ett månadslångt vinterträningsprogram i Nordkorea, säger Kim Dong-yub, professor på Kyungnamuniversitetet i Sydkorea, till sydkoreanskaYonhap news agency.

Eskalerande läge

Samtidigt hårdnar retoriken alltmer även från amerikanskt håll.

– Nordkorea är ett hot mot världen, vare sig vi vill prata om det eller inte, sa den amerikanska presidenten Donald Trump på ett lunchmöte för säkerhetsrådet i måndags, enligt CNN.

– Nordkorea är ett stort världsproblem, och det är ett problem vi äntligen behöver lösa. Folk har satt på sig skygglappar i årtionden och det är nu hög tid att lösa problemet, fortsatte den amerikanska presidenten.

ANNONS

Donald Trump ska också ha sagt att Nordkorea inte är så starka som de tror.

– Att bli kallad svag kommer bara uppmuntra dem att framställa sig själva som starkare, sa en talesperson på Carnegie Tsinghua Center för global politik i Beijing, till CNN.

ANNONS