Tv-sändning om lördagens händelser på en järnvägsstation i Seoul, Sydkorea.
Tv-sändning om lördagens händelser på en järnvägsstation i Seoul, Sydkorea.

"Ovanliga" jordskalv i Nordkorea

Jordskalven i Nordkorea i dag var av en "ovanlig" typ, säger kärnvapenövervakaren CTBTO, som dock ännu inte kan avgöra orsaken. Enligt Sydkorea var skakningarna naturliga, Kina talar om en "misstänkt explosion".

ANNONS
|

Sydkoreas meteorologiska myndighet KMA uppmäter magnituden 3,0, och gick enligt nyhetsbyrån Reuters snabbt efter skalvet, klockan 10.30 svensk tid, ut med att det av allt att döma var naturligt, och alltså inte något nytt kärnvapenprov.

Kinas geologiska organ CENC anger preliminärt magnituden till 3,4 och beskriver det först som en "misstänkt explosion". Platsen ska också vara misstänkt – ungefär samma som vid provsprängningen den 3 september.

Senare ändrade dock CENC uppfattning och angav att det inte rört sig om en explosion.

CTBTO, en organisation som övervakar provsprängningar, kallar det hela ovanligt. Enligt CTBTO registrerades två seismiska händelser, den vid 10.30-tiden och en mycket mindre klockan 06.43 svensk tid.

ANNONS

"Liknar 'kollaps'-händelsen 8,5 minuter efter DPRK6!" skriver CTBTO-chefen Lassina Zerbo på Twitter.

Snabbt överens

Han syftar då på ett förmodat ras som registrerades efter Nordkoreas sjätte kärnvapenprov den 3 september. Men den här aktiviteten inträffade alltså flera timmar före dagens eventuella explosion.

Båda lördagens händelser är också egentligen alldeles för små för att vara provsprängningar. Samtliga sex atomvapentest som Nordkorea har genomfört hittills har haft magnituder på minst 4,3, skriver Reuters. Och den senaste, enligt Nordkorea en vätebomb, uppmättes till 6,3.

Inte heller USA:s geologiska myndighet USGS kan avgöra om det rör sig om ett skalv eller en explosion.

Stor skillnad

Den 3 september var mätinstituten i kringliggande länder också snabbt överens om att smällen var "artificiell", alltså skapad av människan.

I och med att magnitudskalan är logaritmisk är skillnaderna i energi vid magnituderna 3 respektive 6 extremt stor. Den schweiziska skalvsajten natural-hazards.ch lägger den förstnämnda magnituden i klass ett på en femgradig skala, "liten till ingen fara". Den högre magnituden hamnar däremot i skalans högsta klass, "mycket stor fara", då även stabila byggnader kan kollapsa.

Upptrappat ordkrig

Ordkriget mellan USA och Nordkorea har trappats upp rejält sedan USA:s president Donald Trump tidigare i veckan inför FN:s generalförsamling hotade att "fullständigt förgöra" Nordkorea om landet inte avbryter sina kärnvapenaktiviteter.

ANNONS

- Rocket man (raketmannen) är ute på ett självmordsuppdrag, sade Trump då och syftade på diktatorn Kim Jong-Un.

Kim Jong-Un reagerade kraftigt och lovade att han skulle "tämja den mentalt störda och senila amerikanen med eld", medan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kallade Trump för en "skällande hund". Trump kontrade i ett inlägg på Twitter att Nordkoreas diktator, "uppenbarligen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov liknade ordväxlingen med "ett förskolebråk mellan barn" i ett uttalande i fredags.

TT
Fakta: Nordkorea och det spända läget

Konflikten på koreanska halvön har pågått sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Förra veckan antog FN:s säkerhetsråd nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

På senare tid har läget trappats upp efter ett hotfullt ordkrig och både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

ANNONS