Polens Tusk ilsken på presidentveto

ANNONS
|

Polens premiärminister Donald Tusk sade på lördagen att han vill hindra landets president att utnyttja ämbetets vetorätt mot lagar och reformer.

Tusk vill se en grundlagsförändring som i praktiken skulle kringskära den konservative ärkerivalens, president Lech Kaczynski, möjligheter att blockera regeringens förslag. Kaczynski har stoppat reformer gällande bland annat hälsovård och pensioner.

President Kaczynski och tvillingbrodern Jaroslaw, som leder det euroskeptiska oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har även motarbetar premiärminister Tusks försök att få Polen att gå över till euro som valuta.

- Presidenten borde inte ha vetorätt. Folket gör sitt beslut vid val och statens institutioner bör inte befinna sig i konflikt, sade Tusk, som anser att den polska presidentposten borde bli mer av ett ceremoniellt ämbete.
- Polacker borde veta vem som bestämmer. Vi kan skapa ett mer effektivt och överskådligt system, sade Tusk vid en presskonferens på tvåårsdagen efter det att regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) tog över regeringsmakten.

Tusk anser att parlamentet ska kunna anta en grundlagsreform i vår. Han motsätter sig inte heller mjöligheten till en folkomröstning om förändringen. En författningsändring kräver två tredjedelars majoritet i parlamentet, och det kan bli svårt för Tusk att uppnå.

ANNONS
ANNONS