Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180902-poleneu-749284_se.bhn_1.jpg
Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti, varnar för "sociala sjukdomar" i EU. Här vid partikonventet på söndagen.

Polsk varning för "sociala sjukdomar" i EU

Polen måste undvika att bli "infekterade av sociala sjukdomar" som härjar i EU, säger Jaroslaw Kaczynski, ledare för landets regeringsparti.

Polen bör fortsatt vara medlem i den Europeiska unionen – det är den bästa vägen för landet ska kunna komma ikapp andra länders levnadsstandard, säger Kaczynski vid ett partikonvent på söndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Men det betyder inte att vi borde upprepa västvärldens misstag och bli infekterade av de sociala sjukdomar som dominerar där, fortsätter den tidigare premiärministern, som leder regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Enligt Jaroslaw Kaczynski försöker EU tvinga medlemsstaterna att anpassa sig på ett sätt som går på tvärs med polska, traditionella familjevärderingar. Kritiker som anklagar PIS för att inskränka den polska rättsstaten och demokratin tjänar "starka intressen och gör avtal med de mäktigaste i världen", påstår han.

Relationerna mellan EU och Polen har ansträngts när regeringen de senaste åren reformerat rättssystemet. En av förändringarna har gjort att en stor del av domarna i landets högsta domstol fått gå i pension – och ändrat reglerna för hur nya domare ska tillsättas.

Polen går till lokala val i oktober och nationella val väntas i slutet av 2019.

Bakgrund: De styrande i Polen

TT

Polen leds av högerkonservativa Lag och rättvisa som år 2015 vann både president- och parlamentsvalet.

President blev då förre EU-parlamentarikern Andrzej Duda (född 1972). Premiärminister blev biträdande partiledaren Beata Szydlo (född 1963).

Partiets starke man – och ledarfigur i praktiken – är dock partiledaren Jaroslaw Kaczynski (född 1949). Kaczynski var premiärminister 2006–07, men meddelade redan inför valet 2015 att han inte på nytt tänkte sätta sig på någon officiell regeringspost.

Kaczynskis tvillingbror Lech var Polens president från 2005, men omkom i en flygolycka i ryska Smolensk våren 2010.

MEST LÄST