Storbritanniens premiärminister Theresa May tas emot av en EU-kommissionens omplåstrade ordförande, Jean-Claude Juncker.
Storbritanniens premiärminister Theresa May tas emot av en EU-kommissionens omplåstrade ordförande, Jean-Claude Juncker.

May hävdar framsteg efter möte i Bryssel

Mötet var konstruktivt och framsteg har gjorts, hävdar Storbritanniens premiärminister Theresa May efter ännu ett brexitmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Nya diskussioner och nya möten väntar.

ANNONS
|

Med ett rejält plåster på kinden efter en rakningsolycka tog Juncker emot May vid 18.30-tiden på onsdagskvällen.

Den brittiska förhoppningen var att komma närmare någon form av skrivning kring utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland som kan accepteras av det brittiska parlamentet.

Enligt May lyckades man också komma en bit framåt – även om uttalandet efteråt inte gav några dramatiska besked.

- Jag betonade behovet av att se juridiskt bindande förändringar av nödlösningen för att se till att den inte är på obegränsad tid. Det är vad som krävs. Vi är överens om att arbetat för en lösning ska fortsätta i rask takt, sade premiärministern efter mötet enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

- Tiden är av stor vikt och det är i bådas intresse att Storbritannien lämnar EU på ett ordnat sätt. Så vi har gjort framsteg, sade May.

Ska mötas igen

Enligt det gemensamma uttalandet diskuterade ledarna bland annat "vilka garantier som kan ges för att än en gång betona nödlösningens tillfälliga natur" samt om "tillägg eller förändringar" kan göras till den politiska deklaration om framtida relation som hänger samman med utträdelseavtalet.

"De kommer att granska framstegen igen under de kommande dagarna, med tanke på det knappa tidsschemat och den historiska betydelsen av att sätta EU och Storbritannien på vägen mot ett djupt och unikt framtida partnerskap", heter det från EU och Storbritannien.

Nya samtal mellan May och Juncker ska äga rum före månadsskiftet. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay ska dessutom "följa upp" diskussionerna. Redan på torsdagen väntas nya möten i Bryssel – samtidigt som även den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer till staden.

Röstar nästa vecka?

Theresa May har lovat att ge parlamentets underhus en möjlighet att tycka till om brexitprocessen senast nästa onsdag, den 27 februari – om hon inte dessförinnan lagt fram ett färdigt avtal för omröstning igen.

ANNONS

Uppgifter i London talar samtidigt om att May faktiskt hoppas göra just det sistnämnda.

"Theresa May överväger att lägga fram en omröstning om hennes brexitavtal nästa vecka för att försöka undvika avgångshot från EU-vänliga ministrar", skrev tidningen The Telegraph på onsdagen.

Utåt är hon ändå fortsatt mer svävande.

- Vi kommer att föra fram en ny omröstning när det är rätt tid för det, lovade May i underhuset inför avresan till Bryssel.

Samtal i Egypten

Efter onsdagens möte väntar samtal mellan May och en rad olika stats- och regeringschefer i EU i samband med det toppmöte som hålls med Arabförbundets ledare i egyptiska Sharm el-Sheikh på söndag och måndag.

Där räknar dock britterna inte med något avgörande genombrott.

- Det är inget möte om brexit och premiärministern ska inte heller försöka förvandla det till det. Det är inget ordinarie toppmöte och inget möte där beslut ska fattas, sade en av Mays talesmän på onsdagen enligt Reuters.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Viktiga datum i brexitkalendern

Här är de närmaste veckornas viktiga brexitdatum:

• 20 februari: Premiärminister Theresa May besöker EU-kommissionen i Bryssel.

• 21 februari: Brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn träffar EU-ledare i Bryssel.

• 24–25 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för första gången under 2019, för att träffa Arabförbundets ledare i Sharm el-Sheikh i Egypten.

• Senast 27 februari: Ännu en brexitdebatt i parlamentet, med omröstningsmöjlighet.

• 11–14 mars: Planerat datum för EU-parlamentets godkännande av ett eventuellt utträdesavtal med Storbritannien.

• 21–22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

• 29 mars: Storbritannien ska lämna EU.

ANNONS