Peter Madsen, uppfinnare och entreprenör, som i Danmark går under namnet "Raket-Madsen". Han har jobbat dag och natt för att bli först med att skicka upp en bemannad, amatörbyggd raket i rymden, men sitter nu i häkte som misstänkt för att ha vållat en 30-årig svenskas död. Arkivbild.
Peter Madsen, uppfinnare och entreprenör, som i Danmark går under namnet "Raket-Madsen". Han har jobbat dag och natt för att bli först med att skicka upp en bemannad, amatörbyggd raket i rymden, men sitter nu i häkte som misstänkt för att ha vållat en 30-årig svenskas död. Arkivbild.

"Raket-Madsens" kraschlandning chockerar

I Danmark är "Raket-Madsen" superkändis. En passionerad arbetsmyra, närmast besatt av sin vision: att åka ut i rymden i en egenbyggd raket. Att han nu sitter häktad som misstänkt för att ha orsakat en kvinnas död har chockat Danmark.

ANNONS
|

- Både hans vänner och hans fiender är chockerade, överraskade, sitter och biter naglarna och hoppas, hoppas, hoppas att det är ett missförstånd, att det inte har skett något, säger journalisten Thomas Djursing på tidningen Ingeniøren.

Efter att ha skrivit hundratals artiklar om den excentriske uppfinnaren och entreprenören Peter Madsen ville han ta reda på vem han egentligen är.

- För att förstå Peter Madsen måste man förstå hans far, säger Thomas Djursing.

ANNONS

Gammeldags och hård

I boken "Raket-Madsen – Danmarks gør-det-selv astronaut" skildrar han ett ovanligt livsöde. Föräldrarna skildes när Madsen var fyra år och därefter levde han ensam med sin åldrade pappa, som Djursing beskriver som mycket gammeldags, konservativ och hård – men Peter var hans guldklimp som han var beredd att göra allt för.

Han var ett ensamt barn, som växte upp i pappans värld, fylld av historier om andra världskriget och rymdkapprustningen, och redan som litet barn började han göra egna bränsleexperiment för att kunna göra raketer. Som tonåring fick han ta hand som sin ålderssvaga pappa fram till hans död, då Peter Madsen var 17 år.

- Då började han leva ett liv i kontrast till sin far, säger Thomas Djursing.

Hoppade av studierna

Han inledde ingenjörsstudier, men hoppade av när han kunde tillräckligt mycket för att bygga raketer och ubåtar. På samma sätt började han på svetsarutbildning, men hoppade av när han fått lära sig vad han behövde.

En röd tråd i hans liv är konflikterna – han har svårt att komma överens med andra, han har höga ambitioner och vill göra allt på sitt eget sätt, berättar Djursing.

ANNONS

2008 inledde han ett framgångsrikt samarbete med arkitekten Kristian von Bengtson, som arbetat för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Under de första sex åren utvecklade de flera raketer tillsammans, men sedan blev de ovänner och splittrades, enligt Thomas Djursing hatar de varandra. Men båda fortsatte med raketbyggandet i två konkurrerande projekt, vilket i danska medier beskrivs som en egen dansk rymdkapplöpning.

Livsfarligt mål

Peter Madsens stora mål är resan 100 kilometer ut i rymden med egen raket, som han utvecklar i sitt eget rymdlaboratorium RML Spacelab på Refshaleøen i Köpenhamn. Att det är livsfarligt är han högst medveten om – om kraschrisken minimerats till 30 procent är han beredd.

- Min filosofi för att arbeta med det här är att man gör det mycket, man gör det sju dagar i veckan och man gör det 16 timmar om dygnet, har han sagt i en intervju med Science Report.

Men nu har projektet kraschlandat.

ANNONS

TT

Fakta: Den danska rymdkapplöpningen

De två största amatörrymdprogrammen i världen finns i Danmark. De ligger sida vid sida på Refshaleøen i Köpenhamn och båda har som mål att bli först med att skicka ut en amatörastronaut i rymden.

2008 grundades Copenhagen Suborbitals av Peter Madsen och Kristian von Bengtson, som under de första åren utvecklade flera raketer tillsammans. För tre år sedan splittrades de efter meningsskiljaktigheter.

Innan Peter Madsen blev brottsmisstänkt och häktades som misstänkt för att ha vållat en 30-årig kvinnas död hade han som mål att inom två år själv sätta sig i en raket och till att börja med flyga 42 kilometer upp, för att därefter utveckla tekniken ytterligare och flyga ännu längre bort.

Kristian von Bengtson arbetar vidare med Copenhagen Suborbitals, som planerar för uppskjutning av testraketen Nexö II i slutet av augusti eller början av september. Därefter är planen att bygga en ny raket, som ska kunna ta med sig astronauter ut i rymden. Denna nya raket, Spica, ska enligt planen tas i bruk 2019.

Källa: Science Report

ANNONS