Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180718-syrienoro-717877_se.bhn_1.jpg
Soldater posterade vid vägen mellan Damaskus och Aleppo, söder om de nu evakuerade byarna.

Rebeller ger upp område i södra Syrien

Evakueringen av människor från två regimtrogna samhällen norr om Idlib i Syrien är avslutad, uppger statliga syriska medier. Samtidigt ger syriska rebeller upp det känsliga område som gränsar till Golanhöjderna i sydväst.

Samtliga drygt 100 bussar ska på torsdagsmorgonen ha lämnat Kafraya och al-Fua, som därmed rapporteras vara tömda. Invånarna forslas till regimkontrollerat territorium i närheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Evakueringen av byarna – som beskrivs som de två sista samhällen som i åratal varit utsatta för belägring av fiendestyrkor – kom till stånd efter en uppgörelse mellan Turkiet och Ryssland. I gengäld ska diktatorn Bashar al-Assad släppa ett antal fångar ur regimens fängelser.

al-Assad, vars styrkor fortsätter sina framryckningar mot rebeller i sydvästra Syrien, är fast besluten att försöka återta hela landet. Uppgörelsen är en i raden av överenskommelser på senare tid som expanderar regimens kontroll över nyckelområden.

Enligt oppositionskällor har syriska rebeller pressats till att överlämna det känsliga område i sydvästra Syrien som gränsar till Israeliska Golanhöjderna. Även denna gång är det Ryssland som står bakom förhandlingarna. al-Assads styrkor har under månaden som gått lyckats erövra 90 procent av Daraa, den södra provins där protesterna mot honom en gång startade.

Därefter följde intensiva bombningar av rebeller i al-Qunaytira, en halvmåneformad provins mellan Daraa och buffertzonen med Israelockuperade Golanhöjderna i väst.

MEST LÄST