Rekordpris för fiolen från Titanic

Fiolen som tillhörde Titanics kapellmästare har sålts vid en auktion i London för rekordhöga 9,3 miljoner kronor. Vissa tvivlar dock på att det verkligen var den som spelade, när Titanic gick under.

ANNONS
|

Det var till tonerna av "Närmare Gud till dig" som fartyget Titanic - åtminstone enligt legenden - 1912 sjönk efter den ödesdigra krocken med isberget. För att lugna passagerare spelade orkestern, ledd av 34-årige Wallace Hartley, vidare medan de som kunde tog sig till livbåtar och andra utbringade en sista skål i champagne.

Hartley och de sju andra orkestermedlemmarna förolyckades. När Hartleys kropp tio dagar senare hittades hade han ännu sin fiol i ett fodral fastbunden vid kroppen - och den fiolen fick på lördagen en ny ägare vid en auktion i London.

Instrumentet, som återlämnades till Hartleys fästmö Maria Robinson och som via flera mellanhänder letat sig vidare till den nya ägaren, inbringade drygt 9,3 miljoner kronor. Köparen har inte namngivits men summan uppges vara rekordhög när det gäller Titanic-relaterade samlarföremål.

ANNONS

Den i Tyskland byggda fiolen, gjord i rosenträ, bär på baksidan ett silverstycke med inskriptionen: "Till Wallace med anledning av vår förlovning från Maria".

Vissa bestrider dock att fiolen är äkta och tvivlar på att den kan ha legat i det iskalla vatten som krävde den ursprungliga ägarens liv.

ANNONS