Gerry Adams meddelar att han tänker lämna posten som ledare för partiet Sinn Féin nästa år. Han har varit partiets ordförande i 34 år. Arkivbild.
Gerry Adams meddelar att han tänker lämna posten som ledare för partiet Sinn Féin nästa år. Han har varit partiets ordförande i 34 år. Arkivbild.

Sinn Féins ledare Gerry Adams avgår nästa år

Gerry Adams, nyckelfigur i Irlands politiska liv i nästan 50 år, meddelar att han nästa år lämnar posten som ledare för partiet Sinn Féin. Han ställer inte heller upp för omval till Irlands parlament.

ANNONS
|

Hans avgång fullbordar ett generationsskifte i det som tidigare var den Irländska republikanska arméns (IRA) politiska gren. Han väntas lämna över till en efterträdare utan direkt inblandning i den blodiga Nordirlandkonflikten.

- Jag kommer inte att kandidera till Dáil (det irländska parlamentet) i nästa val. Detta är också min sista Ard Fheis (partistämma) som ordförande för Sinn Féin, säger han i ett tal på partistämman i Dublin, efter att han omvalts till ytterligare ett år på partiledarposten.

ANNONS

Nationalistpartiet Sinn Féin är verksamt både i republiken Irland och i det brittiska området Nordirland och den 69-årige Adams har suttit i det irländska parlamentet sedan 2011.

Många minns Adams som IRA:s ansikte utåt under de irländska nationalisternas flera decennier långa kamp mot det brittiska styret i Nordirland, då runt 3600 människor miste livet. Han har alltid nekat till att ha varit medlem av IRA men anklagelser från tidigare IRA-aktivister om direkt inblandning i våldsdåd har skuggat hans karriär.

Under hans 34 år som ledare har partiet spelat en viktig roll i Nordirlands väg från konflikt till fredlig samexistens. Han anses ha spelat i en stor roll i arbetet med att övertala IRA att lägga ner vapnen 2005.

TT-Reuters

ANNONS