Syriska regeringsstyrkor har intagit ännu fler områden i östra Aleppo. Arkivbild.
Syriska regeringsstyrkor har intagit ännu fler områden i östra Aleppo. Arkivbild.

Slaget om Aleppo "i princip över"

Slaget om Aleppo har i princip nått sitt slut, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Rebellerna har dragit sig tillbaka från i stort sett alla områden de tidigare kontrollerade, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman. Många människor rapporteras ha mist livet under regimens attack.

ANNONS
|

Område efter område i det rebellkontrollerade östra Aleppo har tagits tillbaka av den syriska regimen och dess allierade. Regeringsstyrkor har nu kontroll över i princip hela det område som tidigare hölls av rebeller, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar också med hänvisning till SOHR att 60 människor, civila och rebeller, dödades när den syriska regimens soldater stormade rebellkontrollerade områden i storstaden under måndagen.

- Rebellerna kontrollerar mindre än tre procent av östra Aleppo. Slaget om staden är i princip över, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till TT.

ANNONS

"Ge upp eller dö"

Bilden bekräftas av syriska militären.

- Slaget om östra Aleppo borde snart vara över. De (rebellerna) har inte mycket tid. De måste antingen ge upp eller dö, säger Zaid al-Saleh, generallöjtnant i regeringsarmén, enligt Reuters.

Offensiven i Aleppo är en stor framgång för president Bashar al-Assad. Men trots att Aleppos fall är ett hårt slag för rebellstyrkorna innebär det inte att regimen därmed kontrollerar hela Syrien. Delar av landet är fortsatt i den väpnade oppositionens händer, däribland den terrorstämplade jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) som rapporteras ha återtagit Palmyra.

I området Saif al-Dawla befinner sig 28-åriga Monther Etaky tillsammans med sin fru och son. Men den lilla familjen har slutat att prata med varandra.

”Vi bara sitter här och väntar. Vi väntar på döden” skriver Monther Etaky i ett meddelande till TT.

Han har byggt ett litet tält av filtar för att sonen Yazeed, snart ett halvår, ska hålla värmen. När pojken gråter brukar Etaky ta ut honom på balkongen en stund. Familjen lämnar sällan sitt hem längre.

”När min son ser solen blir han glad igen. Men det är för farligt att ta med honom utomhus. Vi försöker överleva. Men situationen är riktigt usel och kommer bara att bli värre. Men vi har det ändå bättre än de människor som har dödats, skadats allvarligt eller som har förlorat allt."

ANNONS

Vill inte fly

Monther Etaky har varit en del av folkresningen mot Bashar al-Assad och vill inte fly till regimkontrollerade områden, även om han skulle ha möjlighet. 2012 greps han efter demonstrationer mot Bashar al-Assad och är rädd för vad som skulle hända om han frihetsberövas igen.

Oppositionella anhängare har anklagat regimen för massgripanden och utomrättsliga avrättningar av unga män som lämnat de rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Detta har tillbakavisats av Damaskus som i sin tur anklagar rebellerna för att hindra människor att lämna områden under dess kontroll.

”Jag kommer aldrig att låta dem fånga mig. Jag kommer att försvara mig till döden” skriver Monther Etaky.

Fakta: Väpnade oppositionen kring Aleppo

Den väpnade syriska oppositionen är splittrad och består av en brokig blandning grupper med olika lojaliteter, som också har interna strider. I och omkring Aleppo i de nordöstra delarna av landet finns de flesta stridande parter i kriget representerade.

När kriget började bildade avhoppare från den syriska regeringsarmén det oppositionella Fria syriska armén (FSA). Nu kämpar en mängd grupper med nationalistisk agenda under FSA-flagg i norra Syrien. Det huvudsakliga målet är att störta regimen, men en del FSA-grupper har också stridit mot Islamiska staten (IS) nära den turkiska gränsen.

Det har också hänt att FSA-grupper drabbat samman med kurdisk YPG-milis i och kring Aleppo efter anklagelser om att YPG samordnat attacker med regimen – vilket YPG nekat till.

Många FSA-grupper har fått militärt stöd från länder som motsatt sig Bashar al-Assad, däribland Turkiet, Saudiarabien och USA.

Aleppo har länge setts som ett starkt fäste för de väpnade grupper som ryms under FSA:s paraply, som ibland – och av vissa – beskrivs som mer moderata. Men här strider också grupper med en mer extremistisk och jihadistisk agenda, som exempelvis Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten). Flera av de mer hårdföra islamistgrupperna har organiserat sig i den lösa sammanslutningen Jaish al-Fatah.

Regimen och dess allierade strider också mot IS, öster om Aleppo. IS – som vill rädda sitt krympande självutnämnda kalifat – krigar mot i princip alla parter i den syriska konflikten. IS har förlorat mycket territorium i norra Syrien, främst till kurdiska YPG.

Källa: Reuters

Fakta: Svårt nederlag

Om rebellgrupperna drivs ut ur Aleppo är det ett av de svåraste nederlagen för den väpnade oppositionen sedan konflikten började 2011. Det som började som folkliga protester mot Bashar al-Assads styre slogs snabbt och våldsamt ned av regimen och situationen urartade snart till ett inbördeskrig.

Under åren har fler och fler parter blandats in i stridigheterna. Över 300000 människor har dödats och miljoner har tvingats på flykt från sina hem.

Storstaden Aleppo, en gång en viktig knutpunkt för handel, har drabbats hårt av kriget. Staden har varit delad mellan rebeller och regimen sedan 2012.

Sedan regimen inledde sin senaste offensiv, i mitten av november, för att ta över kontrollen över hela Aleppo, har minst 415 civila dödats i de rebellkontrollerade delarna av staden, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. Dessutom har minst 364 rebeller dödats.

I de delar av staden som hålls av regimen har minst 130 civila dödats, enligt SOHR.

ANNONS