Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med talibanföreträdare vid fredskonferensen i Moskva.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Talibaner i Moskva för fredssamtal

  En talibansk delegation har för första gången deltagit i en diplomatisk konferens i Ryssland om fred i Afghanistan. Direkta samtal med Kabulregeringen är ännu inte aktuella för talibanerna.

  Fredagens konferens i Moskva understryker den ryska ambitionen att spela en viktig roll i den afghanska fredsprocessen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Afghanistans regering lät inga officiella representanter delta. I stället kom företrädare för landets fredsråd, en organisation som övervakar fredsansträngningarna. De upprepade president Ashraf Ghanis erbjudande om att inleda fredssamtal utan förhandsvillkor.

  - Vi diskuterade direkta samtal med talibanerna och bad dem välja plats och starttid, säger Ehsan Tahuri, fredsrådets talesperson, till den ryska nyhetsbyrån Ria.

  Den talibanska delegationen å sin sida upprepade sitt krav på att USA måste dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan, där de stöder regeringssidan.

  I oktober bekräftade talibanrörelsen och USA att de träffas i Qatar för direkta samtal om ett slut på konflikten i Afghanistan. Nu förbereder det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad en ny samtalsrunda med talibanerna.

  Enligt talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujadid handlar samtalen i Qatar om "ett fredligt slut på invasionen i Afghanistan", med anspelning på det USA-ledda ingripandet 2001 som gjorde slut på talibanregimens styre.