Konservativa partiets förre partiledare Iain Duncan Smith (till vänster) vid ett brexitmöte i London i mitten av januari.
Konservativa partiets förre partiledare Iain Duncan Smith (till vänster) vid ett brexitmöte i London i mitten av januari.

Theresa May vill ersätta nödlösningen

Inför tisdagens brexitomröstning i det brittiska parlamentet förespråkar premiärminister Theresa May ett annat alternativ än den mycket kontroversiella nödlösningen för Nordirland. Källor talar också om att May vill ha en slutlig omröstning om hela sin brexitplan den 13 februari.

ANNONS
|

Parlamentsledamöter från olika partier har lagt fram en rad ändringsförslag till tisdagen med krav på allt från en slopad nödlösning till uppskjutet utträde eller en ny folkomröstning. Vad May och hennes regering vill få stöd för är dock oklart. Samtidigt uppger en talesman för Theresa May att regeringen nu ser det som uppenbart att ändringar krävs i den uppgörelse som nåtts med EU.

- Premiärministern är helt inne på att lämna EU med ett färdigt avtal, men det är tydligt att om vi ska få parlamentets stöd för den uppgörelsen måste vissa ändringar göras, säger talesmannen till journalister enligt tidningen The Guardian.

ANNONS

När parlamentet den 15 januari röstade om regeringens utträdesplan förlorade förslaget med massiva 432 röster mot 202. Inte minst är det den så kallade nödlösningen (backstop) – som ska möjliggöra att gränsen mellan Nordirland och Irland fortsätter vara öppen efter utträdet – som särskilt ställer till det för May på hemmaplan och gentemot EU.

Bad om stöd

May träffade konservativa parlamentariker på måndagen för att återigen försöka vinna partiets stöd inför tisdagens omröstning. Enligt Brandon Lewis, partiets ordförande, bad May parlamentarikerna att stödja den konservative parlamentarikern Graham Bradys förslag om att ersätta nödlösningen med ett möjligt "alternativt arrangemang" för att skapa enad front mot Bryssel.

- Det tillåter premiärministern att ge ett mycket klart budskap om vad parlamentet vill och var partiet står, säger Brandon Lewis.

May ska också ha sagt till parlamentarikerna att hon vill ha en ny omröstning i parlamentet om hela brexitplanen den 13 februari, rapporterar Sky News.

EU:s biträdande brexitförhandlare Sabine Weyand ser fortfarande nödlösningen som den bästa möjliga, men säger att unionen är öppen för alternativa arrangemang – även om några sådana ännu inte existerar.

ANNONS

Dyrast för alla

En hård brexit, där Storbritannien lämnar utan ett avtal med EU, vore den dyraste lösningen för alla inblandade parter, enligt Weyand.

- Men vi tror också att vi kan hantera det. Jag är mindre säker när det gäller den brittiska sidan, säger hon vid ett seminarium i Bryssel arrangerat av tankesmedjan EPC.

De nordirländska unionisterna i den brittiska regeringens stödparti DUP klargör att det är uteslutet att flytta fram utträdesdatumet den 29 mars, och manar May att inte vika ner sig.

- Nu är det dags för regeringen att vara tuff och kämpa ner envisheten i Dublin och Bryssel, säger Sammy Wilson, DUP:s brexittalesperson enligt Reuters.

Bryssel, TT:s korrespondent
ANNONS