Storbritanniens premiärminister Theresa May med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk under ett möte i förra veckan.
Storbritanniens premiärminister Theresa May med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk under ett möte i förra veckan.

Tidning: Avtal om brexitnotan

Storbritannien och EU har nått en överenskommelse om hur mycket skilsmässan ska kosta britterna, rapporterar flera medier. Britterna sägs ha gått med på att betala runt 50 miljarder euro.

ANNONS
|

Tidningen Daily Telegraph uppger, med hänvisning till icke namngivna källor, att en principöverenskommelse har nåtts där slutnotan hamnar någonstans mellan 45 och 55 miljarder euro. Uppgörelsen är medvetet lämnad öppen för tolkning, enligt rapporten.

EU:s utgångsbud var 60 miljarder euro. Summan gäller åtaganden som Storbritannien redan har åtagit sig som EU-medlem.

En brittisk regeringstjänsteman säger sig inte känna igen tidningens redogörelse för brexitförhandlingarna.

Även Financial Times erfar att det finns en preliminär uppgörelse på bordet som för britternas del kan hamna under 50 miljarder euro. Enligt tidningens källor väntas premiärminister Theresa May formellt presentera uppgörelsen i nästa vecka, som en del i ett paket, om enighet kan nås i två andra nyckelfrågor: Vilka rättigheter EU-medborgare ska ha i Storbritannien och gränsen mellan Nordirland och republiken Irland.

ANNONS

Enligt planerna ska Theresa May på måndag träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och chefsförhandlaren Michel Barnier. Storbritannien hoppas att EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i mitten av december ska bedöma att "tillräckliga framsteg" har gjorts för att inleda nästa steg i förhandlingarna om det brittiska utträdet.

TT
Fakta: Förhandlingarna om brexit

Sedan Storbritannien den 29 mars i år formellt meddelat att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50 så har nu sex förhandlingsrundor hållits med EU om hur utträdet ska gå till.

Inledningsvis behöver parterna komma överens om den så kallade skilsmässodelen – bland annat om hur Storbritannien ska ersätta EU för framtida åtaganden som gjorts före utträdet samt vilka villkor som framöver ska gälla för de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien och vice versa.

När EU:s stats- och regeringschefer bedömer att "tillräckliga framsteg" gjorts ska även förhandlingar inledas om framtida handelsavtal och övergångsregler.

Förhandlingsrunda sex hölls den 9–10 november. Några exakta datum för ytterligare diskussioner har ännu inte angivits.

ANNONS