Donald Trump uppges skriva under kongressens budgetkompromiss.
Donald Trump uppges skriva under kongressens budgetkompromiss.

Trump väljer nödläge för murbygge

Donald Trump kommer att skriva under kongressens budgetkompromiss. Men för att få pengar till sina murplaner kommer presidenten också att utlysa ett nationellt nödläge.

ANNONS
|

- President Trump kommer att skriva under budgetförslaget och han kommer också som han tidigare aviserat vidta andra exekutiva åtgärder, inklusive ett nationellt nödläge, för att säkerställa att vi stoppar den nationella säkerhets- och humanitära krisen vid gränsen, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders enligt Reuters.

Det långdragna budgetbråket har hängt på presidentens krav på drygt fem miljarder dollar till bygget av en barriär längs USA:s gräns mot Mexiko. I kongressens kompromiss finns ett väsentligt lägre anslag till gränssäkerheten.

ANNONS

Hänvisar till gränsen

Därför vänder sig Trump till sin planB, som han tidigare antytt att han kan komma att använda, där han utlyser ett nationellt nödläge med hänvisning till situationen vid USA:s gräns mot Mexiko.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar.

De två senaste presidenterna Barack Obama och GeorgeW Bush utfärdade också nationella nödlägen för att omfördela resurser. Men då handlade det i Bushs fall om 11 september-attackerna i New York och i Barack Obamas fall om svininfluensan.

Men kongressen har möjlighet att ifrågasätta ett sådant beslut, vilket innebär att en juridisk följetong lär vara att vänta. Toppdemokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, kritiserar Trumps agerande och beskriver det som att han försöker ta en omväg runt kongressen.

- Det är ingen nödsituation det som händer vid gränsen, säger hon enligt AFP.

Stoppats tidigare

1952, under brinnande Koreakrig, försökte president Harry Truman utlysa ett nationellt nödläge för att expropriera amerikanska stålföretag för att säkerställa produktionen när stålarbetarna hotade med strejk. Då satte Högsta domstolen stopp.

ANNONS

Amerikansk lagstiftning gör det också svårt för regeringen att omfördela militära pengar till det som anses vara civila ändamål. Sist men inte minst lär staten hamna i juridiskt klammer med landägare i gränsområdet.

Det budgetförslag som kongressen har tagit fram inför fredagens deadline säkrar finansieringen för ett antal amerikanska myndigheter, däribland departementet för inrikes säkerhet.

Förslaget väntas passera kongressen under torsdagen, skriver Reuters, varpå det landar på Donald Trumps skrivbord.

TT
Bakgrund: USA:s gräns och president Trump

Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.

Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.

I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.

Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2 000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.

Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.

I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren.

ANNONS