Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

171207-usakalifornienbrand-577047_se.bhn_1.jpg
Skogsbranden i Ventura-området, Kalifornien.

Tusentals flyr brandinferno i USA

Ett brandinferno rasar fortsatt i Los Angeles-regionen i södra Kalifornien. Över 230 000 människor har tvingats fly, och tusentals hem hotas, bland dem flera exklusiva fastigheter i Bel Air.

Myndigheterna har utfärdat en så kallad lila varningsnivå, något som aldrig hänt tidigare, på grund av extrema vindstötar som kan nå upp till 36 meter per sekund – med råge orkanstyrka. Kraftiga nordöstliga vindar har gett branden extra bränsle, och Los Angeles borgmästare Eric Garcetti uppmanar Los Angeles-bor att vara redo att fly med ett ögonblicks varsel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Lågorna har slukat omkring 32 000 hektar sedan branden "Thomas" bröt ut tidigare i veckan, och minst 4 000 brandmän bekämpar elden.

Lämnar allt

Ett av de områden som hotas är det exklusiva området Bel Air, där celebriteter och miljardärer som popstjärnan Beyoncé och Tesla-chefen Elon Musk bor. Polisen knackade dörr och gick ut med upprop i högtalare för att få folk att lämna sina hem.

Många tvingades fly lågorna så hastigt att de lämnat bokstavligt talat allt bakom sig,

- Allt har blivit aska. Allt. Vi har ingenstans att bo. Vi har förlorat saker vi aldrig kan få tillbaka, säger Marolyn Romera-Sim på ett evakueringscenter i Ventura till AP.

Filter för konsten

Den kraftiga vinden gör det svårare för brandmännen i släckningsförsöken. Men de har lyckats släcka den brand som hotat Gettymuseet, med många berömda konstverk, enligt AP. Getty håller stängt under dagen, men museets ledning uppger att luftfilter ska skydda konstsamlingarna från rökskador.

USA:s president Donald Trump tänker på och ber för alla drabbade, skriver han på Twitter.

Fakta: Kalifornien

Kalifornienär USA:s folkrikaste delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).

Delstaten har en areal på 411 000 kvadratkilometer, något mindre än Sverige.

Kalifornien brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.

Guvernör i delstaten är Jerry Brown.

Källa: Nationalencyklopedin

MEST LÄST