Angela Merkels anländer till söndagens samtal i Berlin.
Angela Merkels anländer till söndagens samtal i Berlin.

Tyska sonderingssamtal fortsätter

I Tyskland fortsätter diskussionerna om ett framtida regeringssamarbete mellan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater och partiets påtänkta koalitionspartner. De gröna varnar för ett sammanbrott i samtalen – något som skulle kunna leda till ett nyval.

ANNONS
|

Vid lunchtid möts delegationerna från den kristdemokratiska unionen, liberala FDP och De gröna i Berlin för att försöka lösa upp de svåra politiska knutar som återstår för att formella koalitionsförhandlingar ska kunna komma till stånd.

På söndagen träffades toppolitiker från de så kallade Jamaicapartierna – efter färgerna i jamaicanska flaggan – för en samtalsrunda i en mindre krets. Från kristdemokrater och liberaler hörs försiktigt optimistiska tongångar, medan De gröna är missnöjda eftersom de inte anser sig få tillräckligt med genomslag för sin politik.

Redan på torsdag ska samtalen enligt plan vara avslutade och varje parti ska därefter ta ställning till om man vill gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.

ANNONS

- Kanslern misstar sig om hon tror att hon kan överrumpla oss gröna genom tidspress, säger De grönas gruppledare Anton Hofreiter till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Om samtalen havererar väntar sannolikt nyval, eftersom Socialdemokraterna sagt nej till en fortsatt stor koalition med Merkels kristdemokrater.

TT
Bakgrund: Komplicerat läge

Parlamentsvalet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD. Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som tog plats i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur parlamentet 2013 – gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.

Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.

Sedan mitten av oktober pågår sonderingssamtal mellan de fyra partierna. Senast 16 november ska de vara klara, därefter ska respektive parti bestämma om man är redo att gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.

Skulle förhandlingarna haverera har förbundspresident Frank-Walter Steinmeier två möjligheter: att föreslå förbundsdagen att återvälja Angela Merkel som kansler – vilket skulle innebära ett minoritetsstyre, något som är ovanligt i Tyskland – eller att upplösa parlamentet och utlysa nyval.

ANNONS