Invånare i Pyongyang i Nordkorea tittar på en skärm som visar uppskjutningen av en ballistisk robot av typen Hwasong-12. Arkivbild.
Invånare i Pyongyang i Nordkorea tittar på en skärm som visar uppskjutningen av en ballistisk robot av typen Hwasong-12. Arkivbild.

USA överväger skjuta ned Nordkoreas robotar

USA överväger att skjuta ned robotar som skjuts upp från Nordkorea, även om de inte skulle utgöra något direkt hot mot USA eller dess allierade. Det uppger en högt uppsatt källa inom den amerikanska administrationen för CNN.

ANNONS
|

På måndagen sade den amerikanske försvarsministern James Mattis att Pyongyang med sitt vapenprogram "medvetet provocerar" på ett sätt att som gör att de "i sin föreställningsvärld inte passerar någon form av gräns som skulle kunna göra dem sårbara".

Inom president Donald Trumps administration diskuteras nu om Nordkoreas robottester har nått en sådan hotnivå att Pentagon borde rekommendera nedskjutning av nordkoreanska robotar, även om de inte utgör ett direkt hot mot USA eller någon av dess allierade, säger källan till CNN.

Japan började under tisdagen att placera ut ett robotförsvarssystem på ön Hokkaido, uppger en talesperson för försvarsdepartementet, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Enligt lokala myndigheter har landet redan placerat ut robotförsvarssystem av typen Pac-3 på en annan del av ön.

Åtgärden kommer efter de ökade spänningarna på Koreahalvön, efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest och avfyrat två robotar över Japan på mindre än en månad.

TT
Fakta: Nordkorea

Nordkorea får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. FN:s säkerhetsråd antog nyligen nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

På senare tid har läget vid den koreanska halvön trappats upp efter ett hotfullt ordkrig mellan Washington och Pyongyang liksom både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS