Vallokalerna har öppnat i Frankrike

Drygt 70 000 vallokaler slog upp portarna runt om i Frankrike idag klockan åtta på söndagsmorgonen. GP är på plats i en av lokalerna närmast rådhuset i Paris. Samtidigt förbereder sig Frankrike genom att postera ut över 50 000 poliser i landet.

ANNONS
|

Vid klockan åtta på söndagsmorgonen öppnades vallokalerna för det franska presidentvalet.

Säkerhetsåtgärderna kommer att vara omfattande under hela presidentvalet, med anledning av polisskjutningen på Champs Elysees i Paris under torsdagskvällen. 50 000 poliser och 7 000 soldater är utposterade över landet.

- Jag röstar på Le Pen, säger Leon Bernard Aziza som är en av de första att rösta i vallokalen nära rådhuset i Paris.

Han visar sin valsedel på vilken det står ”Marine Le Pen”, som leder högerpopulistiska Nationella fronten, och försvinner i den pampiga byggnaden.

För att komma in lokalerna måste röstarna gå igenom en säkerhetskontroll. Frankrike har drabbats hårt av terrorattacker de senaste åren och ett stort säkerhetspådrag märks av under valet. Runt 50 000 poliser och annan säkerhetspersonal är mobilserade under valdagen. Så sent som i torsdags sköts en 37-årig polis ihjäl på paradgatan Champs Elysées. Av huvudstadens 896 röstplatser har ungefär hälften fått förhöjd säkerhet.

ANNONS

Le Pen favorittippad

Marine Le Pen är en av de på förhand tippade finalkandidaterna i dagens presidentval tillsammans med socialliberale Emmanuel Macron. Men det är inte långt till den skandalomsusade högerkandidaten François Fillon och yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon enligt de senaste opinionsmätningarna.

Många nunnor kommer in i vallokalerna vid rådhuset. Kyrkan St Gervais ligger alldeles intill. Syster Marie Zupan har precis röstat. Det här året var det extra svårt, säger hon. Efter att ha läst presidentkandidaternas valprogram gjorde hon sitt val.

- Jag bestämde mig först i förrgår, säger hon.

Marie Zupan brukar alltid rösta center-höger och i dagens presidentval skulle valet i så fall falla på François Fillon.

- Men han har gått för mycket åt höger.

Röstat för Europa

Istället röstade hon på Emmanuel Macron.

- Jag har särskilt röstat för Europa och öppenhet, säger hon och tillägger att hon är till hälften slovensk.

Fransmännen kan rösta fram till klockan 20 ikväll i de större städerna. Lokalerna stänger en timma tidigare i mindre städer. Cirka 44 miljoner fransmän är röstberättigade.

ANNONS