Ännu en patient död i vårdkaoset

Efter kaoset inom öppenpsykiatrin har ännu ett dödsfall rapporterats. Enligt Evidens Care kan Västra Götalandsregionen ha gjort sig skyldig till lagbrott.

ANNONS
|

Bohusläningen har i en rad artiklar rapporterat om det vårdkaos som uppstod i samband med bytet mellan de två vårdgivarna Capio Psykiatri och Evidens Care i höstas. Förutom att Capios läkare inte förlängde patienternas receptförskrivningar så att medicinerna räckte till dess att Evidens tog över, fungerade Evidens verksamhet mycket dåligt den första tiden.

SE OCKSÅ:Evidens: Regionen slarvade med känsliga patientuppgifter

En av orsakerna till det var att Evidens under lång tid saknade tillgång till de patientjournaler som upprättats av Capio. Det lyfts nu fram som en försvårande omständighet kring ännu ett dödsfall bland en av Evidens patienter.

Hittades död i sin bostad

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver Evidens att mannen hittades död i sin bostad, men att orsaken till dödsfallet vid tidpunkten för anmälan fortfarande var oklar. Däremot anser Evidens att vården av patienten försvårades av att de aldrig fick tillgång till hans tidigare journal.

ANNONS

Det kan därmed inte uteslutas att det finns ett samband mellan det rapporterade dödsfallet och att Evidens aldrig fick tillgång till mannens journal, menar företaget.

Efter att patienten hittades död har Evidens nämligen fått ta del av nya uppgifter från mannens anhöriga, skriver de i sin anmälan. De här uppgifterna handlade både om att mannen tidigare försökt ta sitt liv och att det fanns anledning att misstänka eventuella missbruksproblem.

"Rimligen bör den information som anges ovan ... finnas i den patientjournal som Evidens beställde av VGR den 2 november 2016, men som aldrig kom bolaget tillhanda", skriver företaget i sin anmälan. Vidare skriver de att "det kan antas att informationen [i journalen] hade påverkat vården av honom, om Evidens hade fått ta del av handlingen".

LÄS MER: Bönade och bad om mediciner

"Vi följer gängse rutiner"

Genom att inte lämna ut journalen till Evidens kan Västra Götalandsregionen därmed ha gjort sig skyldig till brott mot patientsäkerhetslagen, menar företaget. Men från regionens håll vill man inte kommentera anklagelserna från Evidens, mer än att de kommer att samarbeta med Ivo kring en eventuell utredning.

– Generellt så bestrider vi sådana saker, då vi följer gängse rutiner. Men i det här specifika fallet kommer jag inte att uttala mig, säger Barbro Hedin på enheten för specialistvård.

ANNONS

Inte heller Evidens vill ställa upp på en intervju eller lämna några kommentarer, främst av hänsyn till de anhöriga, hälsar företagets vd Anna Nordén i ett mejl.

Pappersjournaler– en månad för sent

Med anledning av att uppgifterna om ytterligare ett dödsfall nu kommer upp till ytan, aktualiseras dock återigen frågan om vad som egentligen hände med journalerna.

LÄS MER: Journalkaoset - dag för dag

Det vi kunnat konstatera hittills är att Evidens föreslog en överlämning i pappersform redan i början av augusti, en månad före att de tog över vårdansvaret den första september. Men Capio motsatte sig en sådan lösning då den inte ansågs patientsäker.

Istället diskuterade Evidens och Västra Götalandsregionen, som förvarade journalerna i sitt journalsystem, hur de skulle kunna föras över digitalt. Regionen kom dock fram till att det fanns både tekniska och juridiska hinder till det, så till slut blev det ändå en överlämning i pappersform.

Men innan de första utskrivna pappersjournalerna lämnades över hade det gått över en månad sedan Evidens tagit över ansvaret för patienterna. Under den tiden hade en person tagit sitt liv, vilket var det första av två konstaterade dödsfall under höstens vårdkaos.

SE OCKSÅ:Ledare: Livsfarligt strul med journaler i regionen

Psykiatrikaoset: Detta har hänt

Evidens Care tog över ansvaret för öppenpsykiatrin i Lysekil, Munkedal och Sotenäs från Capio Psykiatri den 1 september 2016.

Evidens var det enda företaget som visat intresse i upphandlingen, och godkändes trots att de av allt att döma inte uppfyllde kraven.

Enligt flera patienter som Bohusläningen pratat med slutade Capios verksamhet att fungera redan under sommaren 2016. Bland annat ska receptförskrivningar ha tagit slut innan de kunde förnyas av Evidens.

Evidens verksamhet under hösten präglades av ett omfattande kaos, med flera tekniska bekymmer och vård som fick bedrivas utan vare sig journaler eller medicinlistor. I september tog en av patienterna sitt liv.

Den 1 mars togNU-sjukvården över ansvaret för patienterna, efter att Evidens begärt att få avsluta uppdraget i förtid.

ANNONS