Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/12

Örnkoll i väntan på tranorna vid Hornborgasjön

Under fem helger i rad finns det chans att få syn på Sveriges största rovfågel för den som tar sig till Hornborgasjön. Genom utfodring med ihjälkörda djur lockas havsörnen fram.

Några hundra meter ut på de frusna fälten avslöjar flaxandet från kråkfåglar och trutar var rådjurskadavren har placerats. I en dunge intill syns två mörka siluetter uppflugna bland grenarna. Havsörnarna betraktar turbulensen på marken. Men för tillfället verkar de inte vara speciellt intresserade av att själva delta i festen.

– De rör sig hela tiden här i faggorna. Men de är tröga fåglar, havsörnarna. Det blir inte så mycket rörelse och action. De drar in och sitter här ett tag. Kanske äter de lite, säger Åke Abrahamsson från Falbygdens fågelklubb.

Många vill skåda

Det är fågelklubben som sköter utfodringen av örnarna och som finns på plats med tubkikare för att visa fåglarna och svara på frågor. Trots att det är rått och kallt är det ganska många människor som tar sig till Hornborgasjön i hopp om att få syn på de stora fåglarna. Förra helgen kom runt 1100 besökare hit. Havsörn är vanligast men med lite tur går det också att få se kungsörn.

– I området finns ett tiotal havsörnar och åtminstone två kungsörnar, säger Åke Abrahamsson.

Tidigare akut hotad

Havsörnarna har utfodrats sedan 1970-talet i Sverige. Då var arten hotad; miljögifter höll på att ta kål på bestånden. Som minst fanns det bara runt 50 havsörnspar i Sverige. Eftersom örnen finns högst upp i näringskedjan ansamlas hela kedjans gifter hos arten. Det ledde till att örnarnas förmåga att fortplanta sig stördes. 2016 fanns minst 700 vuxna par. Utfodringen, som drogs igång för att se till att fåglarna fick tillgång till giftfri mat, har varit en bidragande orsak för att utvecklingen vänt.

Inne i de lokaler som byggts för att titta på Hornborgasjöns mer berömda gäster, tranorna, sitter Magnus Vetter och sonen Natanael Vetter, 16, och spanar mot några av Falbygdens havsörnar.

– Det är ganska kul, fast de rör inte så mycket på sig. De ser inte så stora ut där de sitter i trädet, säger Natanael.

Magnus och Natanael kommer från Grästorp och är här tillsammans med Sara Vogel-Rödin och hennes son Olle Loftman från norra Dalsland.

– Det är roligt med fåglar! Vi har bestämt att vi ska ut varannan helg och se något som har med naturen att göra. Så det här är en del av det, säger Sara Vogel-Rödin.

Fakta: Havsörnen

Havsörnen är Sveriges största rovfågel. I dag finns det över 2 500 havsörnar vid den svenska kusten och insjöarna.

Havsörnen har ett vingspann på mellan 190 och 240 cm och väger mellan fyra och sju kilo.

Örndagarna vid Hornborgasjön kommer att pågå i tre helger till. Söndagarna 20/1, 27/1 och 3/2 håller lokalerna vid Trandansen öppet mellan 08 och 16 för den som vill försöka få syn på de majestätiska fåglarna.