Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Tomas Ohlsson

65-åring får skyhöga böter för snatteri

65-åringen handlade mat till både sig och barnet. Och säger sig ha varit stressad. Så stressad att han missade att scanna och betala matvaror för 998 kronor. Stressen kostar honom nu 75 000 kronor i böter.

ANNONS

Händelsen inträffade i en matbutik i Bohuslän i våras.

Under rättegången vid Uddevalla tingsrätt berättar mannen att han var väldigt stressad den aktuella dagen. Han tog en varuvagn och en varukorg och delade upp det han skulle handla, eftersom han även handlade mat till sitt barn.

När han kom till självscanningen kollade han aldrig vad den totala summa av varorna blev utan drog sitt betalkort och ansåg sig vara klar. Kvittot tittade han inte heller på.

Han säger att det var därför som han inte insåg att köpet enbart landade på cirka 260 kronor, och insåg då inte att han missat att betala nästan en tusenlapp för lite. Den totala summan han skulle ha betalat var 1 255,33 kronor.

ANNONS

En kassörska var dock mer uppmärksam. Hon kunde nämligen från sin plats se att summan var väldigt lite i förhållande till alla varor som mannen fick med sig. Hon slog larm och vakterna kom.

Mannen menade under rättegången att han inte hade något uppsåt med den ringa stölden. Uddevalla tingsrätt anser dock att han borde ha reagerat över att summan han betalade blev väldigt liten och dömer honom därför till dagsböter för ringa stöld.

Dagsböter beräknas efter inkomst.

I det här fallet döms mannen då till 75 000 kronor i böter, för ringa stöld.

ANNONS