Fysiska tester. Kommunchefen i Munkedal, Håkan Sundberg, fick i tisdags testa på att vara rökdykare.
Fysiska tester. Kommunchefen i Munkedal, Håkan Sundberg, fick i tisdags testa på att vara rökdykare.

Akut brist på flera stationer

Du måste kunna gå från jobbet vid larmsignal. Vara på plats på mindre än fem minuter. Dygnet runt. Ett arbete som räddningstjänst i beredskap sparar tid. Och liv.

ANNONS
|

Rökdykning, hinderbana och styrketräning. En god fysik och bra samarbetsvilja behövs för att bli deltidsbrandman. På tisdagen samlades Munkedal, Sotenäs och Lysekils ledningsgrupper för att genomgå en tuff kamp sinsemellan. En brandmannatävling där deltagarna fick testa på vad som krävs för att bli brandman. Anledningen till tävlingen var att just uppmärksamma bristen på deltidsbrandmän i Bohuslän.

– Det var jättekul och samtidigt väldigt tufft. De fysiska proven var jobbiga, säger Håkan Sundberg, kommunchef i Munkedal.

Jour dygnet runt

Att vara deltidsbrandman innebär att man arbetar med en vanlig tjänst men rycker ut vid larmsignal. Ungefär var fjärde vecka har man jour 24 timmar om dygnet. Det är ett tufft men nödvändigt extraarbete. De senaste åren har antalet sökande deltidsbrandsmän sjunkit, det har gått från cirka 20-25 ansökningar till en arbetsplats till tio. Bristen på deltidsbrandmän är inte något som är unikt för just Bohuslän. Bristen finns i hela Sverige och värst är det på de mindre orterna.

ANNONS

– Problemet är oftast att avståndet mellan hemmet eller arbetsplatsen är för långt, som deltidsbrandman måste du kunna vara på plats inom fem minuter, säger Gunnar Ohlén, räddningschef i Tanums kommun.

Han förklarar att det är en av de stora anledningarna till varför Hamburgsunds brandstation har brist på deltidsbrandmän då det är svårt att hitta någon som bor och arbetar tillräckligt nära. Detta är ett återkommande problem för andra brandstationer i Bohuslän som ligger på mindre orter. Norra Älvsborg Räddningstjänstförbund vittnar om samma sak. Räddningschefen Henrik Därnemyr ser inget akut behov i just Färgelanda och Högsäter men den bristen finns på Vargön och Åsensbruks brandstationer.

– Detta är det största problemet, på de mindre orterna arbetar inte folk där de bor. Och detta är tyvärr en växande trend, säger han.

Rekrytera mer

Lösningen på problemet skulle enligt Henrik Därnemyr vara att rekrytera mer från kommunal regi, för på de små orterna finns det oftast kommunalanställda. Ett bättre samarbete kommunen och räddningstjänsten mellan verkar de alla överens om. I dag ska Lysekils och Munkedals kommunchefer träffa Uddevallas räddningstjänstchef för att diskutera olika lösningar på problemet.

– Vi hoppas att på mötet komma fram till hur kommunen kan hjälpa till med deltidsanställda och mer information till arbetsgivare hur situationen ser ut, säger Håkan Sundberg, kommunchef i Munkedal.

ANNONS

Magnus Lagrell operativchef på MittBohuslän tycker också en av de bästa lösningarna vore om kommunen kunde stötta upp räddningstjänsten med deltidare. De flesta deltidsbrandmän kommer i nuläget från privata företag.

– De företag som stöttar oss ska ha en stor eloge. De tänker nog att det kan hända även mig. De gör verkligen en samhällsgärning, säger han.

Sprid kunskapen

Magnus Lagrell påpekar att det är viktigt att arbeta mot de företag som finns på orten då de också tjänar på att sin personal har kunskap inom brand och säkerhet. Ett samarbete mellan räddningstjänsten och kommunen kan kanske också lösa en del av problemet. En brandmannatävling som avslutades i förlust till Sotenäs och Lysekil kanske öppnade upp ögonen för hur viktigt det är att räddningstjänsten finns. Munkedals kommunchef Henrik Sundberg ser fram emot dagens möte med räddningstjänsten. Speciellt efter att Munkedal tog hem seger i tisdags.

– Munkedal tog hem en solklar seger, det är nog Lysekil och Sotenäs som har träningsvärk i dag, säger Håkan Sundberg

Fakta: Här är det brist på deltidsbrandmän

Dalsland: Ingen akut brist på någon av brandstationerna Högsäter eller Färgelanda i nuläget.

Tanum: Brandstationen i Tanumshede har ingen brist på deltidsbrandmän men Hamburgsunds brandstation har i nuläget brist och svårigheter att rekrytera.

Orust: På Ellös brandstation råder det brist på deltidare. Samma problem fanns tidigare i Svanesund men börjar ordna upp sig. Henån är den brandstation utan problem då den är i ett industriområde.

Sotenäs: Ingen av stationerna Hunnebostrand och Kungshamn har akut brist på deltidare. Finns en tendens till brist till våren på grund av pensioner.

Uddevalla: På Hedekas brandstation råder det brist på deltidsbrandmän. De andra stationerna fungerar men man ser ett sjunkande intresse.

Munkedal: Råder stor brist. Saknar fyra stycken deltidare.

Lysekil: Skaftö och Lysekil har ingen brist för tillfället. Brasta saknar en deltidare.

ANNONS