Akvedukten i Håverud renoveras i höst

I fredags var sista dag för företag som vill genomföra renoveringen av akvedukten att lägga anbud. Renoveringen ska vara igång den första oktober.

ANNONS
|

– Anbuden läggs anonymt, så vilka som lagt bud vet vi inte förrän anbudsöppningen om en till två veckor, säger Benny Ruus, vd på Dalslands Kanal.

Akvedukten besöks av en kvarts miljon turister varje år, och är det populäraste turistmålet i Dalsland. Byggnaden är ovanlig, då de flesta akvedukter i världen byggs i sten, medan den som finns i Håverud är byggd i nitad stål.

2013 blev akvedukten byggnadsminnesförklarad. Statliga byggnadsminnen ägs av staten, och för att få benämningen krävs det att byggnaden berättar viktiga delar av Sveriges och den statliga förvaltningens historia. I Sverige finns bara 260 statliga byggnadsminnen.

ANNONS

– Det är ett väldigt ovanligt beslut att bli byggnadsminnesförklarad, så akvedukten är otroligt unik, säger Benny Ruus.

Akvedukten som är 150 år gammal har knappt rörts sedan den byggdes, men när man undersökte byggnaden i samband med minnesförklaringen märke man att det fanns ett läckage som behövde repareras.

– När man kollade över akvedukten märkte man att det behövde vidtas åtgärder, och då bestämde vi att vi tar tillfället i akt och renoverar den samtidigt. Det hade blivit alldeles för dyrt att lösgöra den vid två olika tillfällen, säger Benny Ruus.

Renoveringen ska starta den 1 oktober, och vem det är som kommer genomföra den ska vara klart i slutet av augusti.

ANNONS