Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Allt fler ansöker om könskorrigering

Hittills i år har 117 personer ansökt om tillstånd för könskorrigering, det som tidigare kallades könsbyte. Ansökningar som prövas av Socialstyrelsen.

ANNONS
|

Att känna att man är född i fel kropp kallas för könsdysfori, men har inget att göra med den sexuella läggningen. Den som vill göra en könskorrigering måste få okej av Socialstyrelsens rättsliga råd. Sedan 2012 har det skett en ökning av ansökningarna. Det tror man beror på att fram till dess krävdes det att man steriliserade sig. 2012 togs det kravet bort.

LÄS MER:Så gick det till när Mattias blev Susanne

Enligt Socialstyrelsen kom det in 289 ansökningar förra året. Av dem var det 152 män som ville byta kön till kvinna, och 135 kvinnor som vill byta till man. Under samma år fick 173 personer bifall på sin ansökan och 156 är ännu inte beslutade. Fem personer fick avslag och fyra personer tog tillbaka sin ansökan.

ANNONS

Utredningen av din köns­identitet görs på specialistmottagning och utförs av psykolog, psykiatriker och kurator. För den som inte vill göra ett kirurgiskt ingrepp finns det medicinsk hormonbehandling att få.

Inom Västra Götalandsregionen anlitar man Lundströmmottagningen i Alingsås. Dit är du välkommen efter att ha fått en remiss, antingen från sjukvården, en psykoterapeut, elevhälsan eller rent av en präst eller motsvarande.

–Hittills i år har vi tagit emot 116 remisser, varav 39 stycken är under 16 år, och det finns inget som tyder på att det blir färre än förra året då vi fick in 240 nya remisser. På grund av det stora inflödet ökar väntetiden för ett första besök. För personer under 16 år är den cirka fem månader och för övriga cirka nio månader, berättar Lennart Fällberg, vårdenhetschef på Lundströmmottagningen.

Man kan söka könsutredning i hela landet, och i Alingsås tar man också emot egenremisser.

När könskorrigeringen är beviljad får man byta personnummer och kön i folkbok­föringen och passet.

Fakta: Så många har sökt

Antal ansökningar om könskorrigering

2010: 75

2011: 54

2012: 61

2013: 170

2014: 194

2015: 207

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS