Atlantvindarna ger ny skjuts åt höstvärmen

På lördagen var det 20 grader varmt. Många tog sig ut i det vackra vädret för att ta promenader längs vattnet eller strosa längs Kungsgatan när de varma Atlantvindarna svepte in över Bohuslän.

ANNONS
|

– Det har aldrig varit så varmt så här sent på året som jag minns det. Jag är ändå åttiosju år, säger Putte Lejdar Hult.

Han sitter på Kungstorget i Uddevalla och lapar sol på en av de nya parkbänkarna och berättar att hans mamma hade tygaffären lite längre bort.

Aldrig så varmt

– Du, jag sprang här redan som femåring men den här värmen vete sjutton om jag upplevt. Det ska ju vara lövfritt vid älgjakten och det är det definitivt inte nu, säger Putte Lejdar hult.

Någon exakt definition av brittsommar finns egentligen inte, men det ska vara fint och sommarlikt väder, gärna efter en period med kyla. Det ska alltså vara en känsla av att ”sommaren kommer tillbaka” för att man ska få kalla det brittsommar, enligt SVT:s meteorologer.

ANNONS

– Tyvärr har vi gjort rent och plockat bort grillen annars hade det varit en klockren grillkväll ikväll, säger Christian Bylinder när han och Maria Sova strosar förbi på Kungstorget.

Godisdag för alla

– Man får passa på att vara ute så mycket som möjligt. Vi har gått en lång promenad längs vattnet och det var helt fantastiskt. Som tur var hade vi inte plockat bort solglasögonen, säger Maria Sova.

– Alla får godis idag, säger Fitore Asllani när hon går med sitt tjejgäng. Några barnvagnar med barn i rullar med i sällskapet.

– Vi har varit och fikat och sen hängde vi i lekparken en lång stund. Barnen leker och vi andra har tjejsnack. Hur bra som helst. Det får gärna vara så här ända in i december, säger Fitore Asllani.

I Sverige kallas det brittsommar men ett besläktat uttryck är indiansommar, som likt mycket annat är inlånat från USA. Indian Summer används framför allt på östkusten för att beskriva lugna varma höstdagar. Om ordets ursprung finns det flera teorier. Det mest troliga är att det syftar på bra väder för jakt långt in på hösten. Även Ryssland har sitt uttryck för samma företeelse, babje leto.

ANNONS