Båttrafiken kan återupptas i Göta älv

Ett tekniskt fel hos Sjöfartsverkets kanalcentral i Trollhättan har ställt till problem för broöppningar och slussar under torsdagen.

ANNONS
|

Det tekniska felet ska ha startat vid 9:30-tiden under torsdagsförmiddagen och påverkar båttrafik längs Göta älv.

Felet ska ha startat vid 9:30-tiden under torsdagsförmiddagen och påverkade båttrafiken längs Göta älv. Enligt Emma Edström, presskommunikatör vid Sjöfartsverket, rörde det sig om ett problem med fjärrstyrningssystemet som sköts från kanalcentralen i Trollhättan.

– Det har inneburit problem med broöppningar och slussar ända från Köpmannebro i Melleruds kommun, ner till Jordfallsbron och Bohus, säger hon.

Det betyder också att båttrafiken i slussarna både i Vänersborg och Trollhättan påverkades. Under dagen har två lastfartyg stoppats, det ena i Trollhättan och det andra i höjd med Lilla Edet. Eftersom fjärrstyrningen inte fungerar skickades personal till Lilla Edet för att öppna slussen på plats. Under eftermiddagen kunde fartyget som stod stilla fortsätta norrut i riktning mot Trollhättan.

ANNONS

Vid 17-tiden meddelade Sjöfartsverket att systemfelet var åtgärdat och båttrafiken kunde återupptas.

– Av säkerhetsskäl måste lastfartygen passera först. För fritidsbåtar dröjer det ytterligare någon timme, fram till klockan 18 ungefär, innan de kan få ta sig igenom slussen, säger Ulrika Ekström, kommunikationsdirektör vid Sjöfartsverket.

ANNONS