Vill få plats med fler. Med längre perronger vill Trafikverket höja kapaciteten på Bohusbanan med i snitt 64 procent.
Vill få plats med fler. Med längre perronger vill Trafikverket höja kapaciteten på Bohusbanan med i snitt 64 procent.

Banarbete ger förseningar på Bohusbanan

Fram till mitten av december får man som resenär räkna med förseningar och inställda tåg mellan Göteborg och Uddevalla. Anledningen är att perrongerna ska förlängas för att få plats med längre tåg.

ANNONS
|

Enligt Trafikverket har tågen på södra Bohusbanan nått sin kapacitetsgräns och de räknar med att antalet resenärer ska öka i framtiden. För att kunna köra med längre tåg bygger man under hösten och vintern om perrongerna på sex stationer mellan Göteborg och Uddevalla.

I snitt räknar man med att förlänga perrongerna med 10-15 meter.

Enligt Trafikverket räknar man med att kunna öka kapaciteten på tågen med i snitt 64 procent efter ombyggningen.

Banarbetet kommer ske i olika etapper och innebär både förseningar och inställda tåg meddelar Västtrafik som uppmanar resenärer att hålla koll på sin resa.

– Man får titta under rubriken trafikläge i vår app eller på vår hemsida och det är bra att vara ute i god tid, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

ANNONS

Det är framför allt tågen på kvällstid under vardagarna och på morgonen under helgen som kommer ställas in och i stället ersättas med buss.

När det gäller ersättningsbussarna meddelar Västtrafik också att deras avgångstider kan vara en annan än tågets ordinarie avgångstid.

Extrabussar kommer sättas in på sträckan mellan Stenungsund och Göteborg. Där räknar man med att det blir förseningar eftersom tågen måsta köra långsammare under vissa perioder.

Västtrafik hoppas att resenärerna ser det positiva med ombyggnationen.

– Man får tänka på att det bli jobbigt nu men att det blir bättre på sikt. Det handlar om att förstärka pålitligheten och punktligheten, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Detta sker på stationerna

Uddevalla: Under hösten och vintern kommer mindre förändringar göras i signalsystemet. Arbetet utförs på natten och resenärer ska inte påverkas.

Ljungskile: Vecka 30-43 kommer man bygga om och förlänga plattformarna som också ska handikappsanpassas och få ny plattformsutrustning. I samband med ombyggnaden har plattformsövergång och bomanläggning flyttats norrut till ett nytt läge.

Svenshögen: Arbete sker nattetid under veckorna 39-46 med att förlänga plattformen söderut. Resenärerna ska inte påverkas.

Stenungsund: Vecka 40-50 kommer man nattetid arbeta med att förlänga plattformen som också ska få ny plattformsutrustning. Resenärerna ska inte påverkas.

Stora Höga: Arbete sker veckorna 38-47 med att förlänga plattformen och flytta en växel.

Ytterby: Vecka 38-50 flyttar man den nuvarande plattformsövergången norrut och ny bro byggs över GC-tunneln. Hänvisningsskyltar ska finnas åt resenärerna.

Källa: Trafikverket.

ANNONS